’15-20 yıl sonra yanacak ormanlar kuruyoruz’

Antalya'da iki yıl önce çıkan orman yangını sonra bölge yeniden ağaçlandırdı. Ancak bu çalışmaları izleyen Prof. Dr. Neyişçi'nin bir itirazı var: Bu iklim değişikliğiyle, 15-20 yıl sonra yanacak ormanlar kuruyoruz.

Çevre 22 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde iki yıl önce çıkan yangın ülkenin en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçti. 28 Temmuz 2021’de başlayan ve bir gün sonra Akseki’deki rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine yayılan yangın günlerce sürdü. 10 kişinin öldüğü yangın sonrası ormanlık alanda rehabilitasyon çalışması başladı ve alan yeniden ağaçlandırıldı. Hem havadan atılan tohumlarla hem de dikilen çam fidanlarıyla yeniden ağaçlandırılan alanı Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi iki yıl boyunca izledi.

Manavgat’ta iki yıl önce çıkan ve günlerce süren orman yangını Türkiye’nin en büyük yangını olarak kayıtlara geçti.

‘Rüzgar perdeleri şart’

Ağaçlandırmanın iyi olduğunu ama projede eksik noktaların da bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Neyişçi, yangınların çoğunun poyraz rüzgarı nedeniyle çıktığını belirtti ve “En büyük ve en çok yangın Manavgat bölgesinde çıkar. Bu gelen yangınlara karşı ormanları koruma altına almak lazım. Bunun için de rüzgar perdeleri şart” dedi.

Yangın sonrası serpilen tohumlar boy verdi.

‘Dirençli orman kurmak lazım’

Servi ağacının sık ve yangına dayanıklı yapısı nedeniyle rüzgar perdesi için uygun olduğun belirten Prof. Dr. Neyişçi, sadece Manavgat bölgesinde de değil, poyraz etkisinde olan tüm ormanlık alanlara rüzgar hızını kesecek bu ağaçların dikilerek kurutucu etki yapan poyraz rüzgarının engellenebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Bu şekilde önlem alınırsa yangın çıkma ihtimali yüzde 60 oranında azalır. Çıkan yangının da şiddeti yine aynı oranda azalır. 2008 yılında Manavgat Taşğıl’da yine bir yangın çıkmıştı. O zaman da aynı şeyleri söylemiş ve rapor hazırlamıştık. Ağaçlandırmak değil, yangına dirençli orman kurmak lazım. Böyle bir ağaçlandırma yapmıyoruz. 30-40 yıl önce yapılan ağaçlandırma tekniği uygulanıyor. Bu iklim değişikliğiyle, 15-20 yıl sonra yanacak ormanlar kuruyoruz. 15 yıl sonra Akdeniz iklim kuşağında kızılçam ormanları kolaylıkla yanacak bir döneme girmiş oluyor” diye konuştu.

Piramidal servinin yapısının rüzgarı kesecek şekilde olduğunu, sık olması nedeniyle de kolaylıkla yanmadığını belirten Prof. Dr. Neyişçi, servinin Manavgat bölgesinde zaten kendiliğinden yeşerdiğini, bölgeye de uyum sorunu olmayan bir ağaç türü olduğunu sözlerine ekledi.

İstanbul'daki orman yangınında sabotaj iddiası: 'Yakarak kaçtılar'İstanbul’daki orman yangınında sabotaj iddiası: ‘Yakarak kaçtılar’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.