Aşırı sıcaklar Çin’de yeni moda yarattı: ‘Bekini’ler

En sıcak günleri yaşayan Kuzey Yarımküre'de Çin de istisna değil. Ülkede rekor düzeyde seyreden sıcaklar, güneşten tam koruma sağlayan maske gibi bekinilerin satışını artırdı.

Çevre 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Çin'de son zamanlarda sıcaklık rekorları kırılmasıyla 'facekini'lerin satışında artış yaşandı.

Çin bu yıl rekor sıcaklıklar yaşanıyor. Beijing’de 1951’den geçen yıla kadar sıcaklıkların 40 dereceye ulaştığı sadece altı gün yaşanmıştı. Bunların hepsi ayrı yıllarda görülmüştü. Ne var ki bu yıl Beijing, dört gün boyunca 40 derece sıcaklığı görerek kendi rekorunu kırdı. Çin’in kuzeybatısındaki Sanboa kasabasında da sıcaklık 52 derecenin üzerine çıkarak ülke rekorunu kırdı.

Ülkede ‘bekini’ denilen aksesuarlar, ultraviyole radyasyona maruz kalmaktan kaynaklanan güneş yanıklarına ve cilt kanserine karşı kafayı korumanın bir yolu olarak satılıyor. Kar maskesine benzer bir görüntüsü olan bekiniler* (beyin+bikini), polyester gibi hafif, sentetik kumaşlardan yapılıyor. Bekiniler Çin’de yeni bir şey değil. Hatta kuzeydoğudaki plajlarıyla ünlü Qingdao’da yıllardır oldukça popüler. Ancak son haftalardaki aşırı sıcaklar, bu aksesuarın çok daha yaygın kullanılmasına vesile oldu

Yiwu Uluslararası Ticaret Pazarı’nda bir tüccar olan Dong Wei, Çin devlet televizyonu CCTV’ye verdiği demeçte “Bu ürün iyi satıyor çünkü çillerin kolayca çıktığı göz çevresini örtüyor” diyerek, dükkanında kar maskesi satışlarının yüzde 30 arttığını belirtiyor. Perakendeciler kolluklar ve boneye benzeyen ultraviyole koruyucu şapkalar gibi güneş koruma ürünlerinin de popülaritesinde bir artış olduğunu bildiriyor.

34 yaşındaki bir işletme sahibi, perşembe günü Beijing’in şehir merkezindeki Qianmen’i ziyaret ederken giydiği şapka ve kolluklardan oluşan kıyafetini göstererek, “Güneş yanığı ve bronzlaşmaya karşı tamamen hazırlıklıyız” dedi.

Beyaz ten, Çin de dahil olmak üzere Asya’nın büyük bir kısmında güzellik kıstaslarından birini oluşturuyor. Zira tarihsel olarak güneşten uzak kalabilmek bir ayrıcalık olarak kabul edildiğinden beyaz ten zenginliği de gösteriyor.

China Daily’nin haberine göre, Çin’de yüz maskeleri ve kolluklar, genellikle kadınlar tarafından kullanılsa da erkekler arasında da bu ürünün popülerliği artmaya devam ediyor. Haziran ayında yayımlanan bir rapora göre e-ticaret sitesi JD’de erkeklere yönelik güneşten koruyucu şapkaların satışı bir önceki yıla göre iki kat arttı.

Şangay merkezli China Insights Consultancy’nin verileri, Çin’in güneşten koruyucu giysi pazarının 2021’den 2026’ya kadar yıllık yüzde 9,4 olarak büyüyeceğini ve pazar büyüklüğünün 2026’da 17,6 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor. Alibaba Grup’un Tmall alışveriş platformundan alınan veriler ise, geçen ay düzenlenen alışveriş festivalinde ‘yeni nesil’ güneş koruma giysilerinin satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 180 arttığını ve tüketici başına satın alınan güneş koruma ekipmanı sayısının da önceki yıllara göre iki ila üç kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

*’Facekini’ ifadesinin net bir Türkçe karşılığı olmadığı için bikiniyi de çağrıştıracak şekilde kafadan yola çıkarak beyin ve bikiniyi birleştirip ‘bekini’ dedik.

Yunanistan'ın ateşle savaşı: Ülke tarihinin en büyük tahliyesi gerçekleştiYunanistan’ın ateşle savaşı: Ülke tarihinin en büyük tahliyesi gerçekleşti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.