En hızlı ısınan kıta Avrupa: Sıcaktan ölümler 20 yılda yüzde 30 arttı

İki iklim izleme örgütünün ortaklaşa yayınladığı rapor iklim krizinin geldiği noktaya dair çarpıcı veriler içeriyor: Avrupa kaynıyor, böylesi görülmedi.

Çevre 23 Nisan 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Bilim insanları sıcaklık rekorlarının devamının gelmesinden endişe ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Dünya Meteoroloji Örgütü ve AB İklim Servisi Copernicus’un 2023 yılına dair hazırladığı rapora göre ısı tutan kirleticilerin de katkılarıyla Avrupa geçen yıl kayıtlara geçen en yüksek sıcaklıkları gördü. 2020’de kırılan rekoru yalnızca 0.13 dereceyle kaçırdı! 2020’den bu yana Avrupa’nın en sıcak sıcak üç yılının yaşanması ise durumun vahametini ortaya koydu.

Son beş yıla bakıldığında, dünya sıcaklık ortalaması sanayi öncesi dönemin 1.3 derece üzerindeyken Avrupa ortalaması aynı döneme göre 2.3 derece daha sıcaktı.

Avrupalılar gündüzleri eşi benzeri görülmemiş sıcaklıklar yaşarken geceleri de rahatsız edici derecede sıcaklıklara maruz kaldı. Avrupa’da sıcak hava kaynaklı ölümler son 20 yılda yüzde 30 arttı.

DMÖ Genel Sekreteri Celeste Saulo “İklimle ilgili aksiyon almanın maliyeti yüksek gibi görünüyor olabilir ancak almamanın maliyeti çok daha yüksek” dedi.

Rapora göre Avrupa genelinde 2023’ün 11 ayında sıcaklık ortalamanın üstündeydi. Sıcak ve kuru havanın körüklediği orman yangınları köyleri yakıp yıkarken özellikle Portekiz, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde günlerce süren orman yangınlarıyla mücadele edildi. Yunanistan ise Avrupa Birliği’nde kayıtlara geçmiş en büyük orman yangınını yaşadı, 96 bin hektar kül oldu. Sağanak yağışların can kaybına neden olan sellere dönüştüğü Avrupa son 30 yılın ortalamasından yüzde 7 daha fazla yağışlıydı.

2023’te Avrupa’da yaşanan ve 13.4 milyar euro zarara neden olduğu belirtilen aşırı hava olaylarının etkileri şöyleydi:

  • Sellerden 1.6 milyon kişi etkilendi. 44 kişi hayatını kaybetti.
  • Fırtınalardan 550 bin kişi etkilendi. 63 kişi hayatını kaybetti.
  • Orman yangınlarından 36 bin kişi etkilendi. 44 kişi hayatını kaybetti.

Geçen hafta yayınlanan bir başka rapor da iklim kriziyle mücadelede hemen harekete geçmenin yalnızca gezegenimizi ve yaşamı korumak için değil ekonomik olarak da akıllıca olduğunu ortaya koymuştu. Araştırma yüzyıl ortasına geldiğimizde artan sıcaklıklar, yağışlar, daha sık ve yoğun aşırı hava olaylarının yılda 38 trilyon dolar hasara yol açacağını öngörüyordu.

İklim krizi faturası: Sandığımızdan erken, sandığımızdan yüklüİklim krizi faturası: Sandığımızdan erken, sandığımızdan yüklü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.