Avrupa’da geriliyor, küresel çapta artıyor: Fosil yakıt tüketimi rekor kırdı

Yeni bir enerji raporuna göre gelişmiş ülkelerde temiz enerji sektöründeki büyümeye rağmen fosil yakıt tüketimi küresel çapta rekor seviyeye ulaştı.

Çevre 20 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fosil yakıt tüketimiyle iklim krizi arasında doğrudan bağlantı var. Fotoğraf: Shutterstock

Enerji sektörünün meslek kuruluşu Energy Institute tarafından hazırlanan küresel enerji raporuna göre temiz enerji konusunda atılan adımlara rağmen gelişmekte olan ekonomilerin kömür, gaz, petrol gibi fosil yakıtlara bağımlılığı artmaya devam ediyor. Geçen yıl dünya genelinde fosil yakıt tüketimi rekor seviyelere tırmandı ve sera gazı salımını ilk kez 40 gigaton CO2’nin (karbon dioksit) üzerine çıkardı.

Avrupa’da Sanayi Devrimi’nden sonra ilk kez düştü

The Guardian gazetesinin rapora dayanarak verdiği habere göre geçen yıl dünya genelindeki birincil enerji tüketimini yüzde 81,5 ile fosil yakıtlar oluşturdu. Rüzgar ve güneş enerjisi santralleri rekor miktarda temiz elektrik üretmiş olsa da bu fosil yakıt kullanımındaki artışı dengelemeye yetmedi.

Küresel çapta doğalgaz ihtiyacı sabit kalırken kömür tüketimi yüzde 1.6, petrol talebi ise yüzde 2 arttı. Petrol tüketimi ilk kez günde 100 milyon varile ulaştı. Avrupa’da ise fosil yakıtlar Rusya Ukrayna savaşından sonra azalan talep ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması sayesinde Sanayi Devrimi’nden bu yana ilk kez birincil enerji olarak yüzde 70 oranının altına düştü.

Hindistan yüzde 90’a yaklaşıyor

Raporda Hindistan’da fosil yakıt tüketiminin geçen yıl yüzde 8 arttığı ve toplam enerji talebindeki artışa paralel olarak tüm enerji kullanımının yüzde 89’unu fosil yakıtların oluşturduğu belirtilmiş. Bu Hindistan’ın ilk kez Avrupa ve Kuzey Amerika’nın toplamından fazla kömür kullandığı anlamına geliyor.

İklimbilimcilerin dediği olmadı

Enerji Enstitüsü Başkanı Juliet Davenport dünyanın enerjiye aç olduğunu ve bu durumun fosil yakıtlar tüketiminde yüzde 1.5 artışla 505 eksajüle ulaştığını söyledi. Bulgular bilim insanları için hayal kırıklığı. İklim uzmanları 2023’ten sonra küresel fosil yakıt ekonomisinin düşüşe geçmesini öngörüyor ancak rapor artışın süreceğini gösteriyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.