Balon balığı avlayan balıkçıya 25 lira verilecek

İstilacı balon balığının lagocephalus sceleratus türünün 150 bin adede kadar her bir adedi başına 25 lira, tebliğde belirtilen diğer türlerin 125 bin adede kadar her bir adedi başına 10 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Çevre 13 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Son zamanlarda zehirlenme vakaları artan balon balığı istilacı balık türleri arasında yer alıyor.

İstilacı balon balığı avcısı balıkçılara yapılacak destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esaslar belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2024-31 Aralık 2026 dönemini içeren tebliğe göre, balon balığının lagocephalus sceleratus türünün 150 bin adede kadar her bir adedi başına 25 lira, tebliğde belirtilen diğer türlerin 125 bin adede kadar her bir adedi başına 10 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Destekleme kapsamında avcılığına izin verilen balon balıklarının avlanması, balıkçı gemilerinde insan sağlığına risk oluşturmayacak koşullar altında yapılacak. Balon balığı avcılığı yapacak balıkçı gemilerinde koruyucu eldiven, sızdırmaz poşet ve benzeri malzemeler bulundurulacak.

Balıklar sadece il müdürlüklerince belirlenen noktalardan karaya çıkarılacak, karnı yarılarak Ege Denizi’nde kıyıdan en az 5 deniz mili uzakta uluslararası sularda, Akdeniz’de de en az 10 deniz mili uzakta olmak koşuluyla denize bırakılarak bertaraf edilecek.

 

‘Balon balığının 1 miligram zehri bile 70 kiloluk birini öldürebilir’‘Balon balığının 1 miligram zehri bile 70 kiloluk birini öldürebilir’

 

Yedi kişiyi zehirleyen balon balığı sofraya nasıl geldi: Böyle lezzetlisini yememiştimYedi kişiyi zehirleyen balon balığı sofraya nasıl geldi: Böyle lezzetlisini yememiştim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.