Bilim insanları araştırdı: Küresel ısınma türbülansları da artırıyor

Pilotların kaçınmasının daha zor olduğu açık hava türbülansları üzerinde çalışan Reading Üniversitesi'nden bilim insanları 1979-2020 arasında, Kuzey Atlantik rotasındaki şiddetli türbülansların yüzde 55 arttığını gördü. Avrupa, Orta Doğu ve Güney Atlantik'teki rotalarda da kayda değer artış yaşandı.

Çevre 14 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Türbülans, uçak yolcularını en çok paniğe sürükleyen olaylardan biri.

İngiltere’de Reading Üniversitesi’nden araştırmacılar, Dünya’nın ısısıyla birlikte uçuşlardaki türbülansların da arttığını ortaya koydu. 

Pilotların kaçınmasının daha zor olduğu açık hava türbülansları üzerine bir çalışma yürüten araştırmacılar, 1979-2020 arasında, yoğun trafiğin yaşandığı Kuzey Atlantik rotasındaki şiddetli türbülansların yüzde 55 arttığını gördü.

Bilim insanlarına göre bu artışın nedeni yüksek irtifada, karbon salınımı kaynaklı sıcak havanın rüzgar hızında neden olduğu değişimler. Araştırmanın yürütücülerinden atmosfer bilimci Prof. Paul Williams, “Araştırmamız, iklim değişikliğinin gelecekte açık hava türbülanslarını artıracağını gösteriyor. Artık artmaya başladığını gösteren kanıtlara sahibiz” derken, tam da bu nedenle gelecekte türbülans tahminlerine daha çok yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Türbülans artışlarından şu ana kadar en çok ABD ve Kuzey Atlantik’teki uçuş rotalarının etkilendiği görülüyor. Avrupa, Orta Doğu ve Güney Atlantik’teki rotalarda da kayda değer artışlar gözlemlendi.

Fransız Bakan'ı taşıyan uçak çakılmaktan son anda kurtulduFransız Bakan’ı taşıyan uçak çakılmaktan son anda kurtuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.