COP28 öncesi yeni rekor: Brezilya’da tüm zamanların en sıcak günü

Küresel ısınma tüm dünyada etkisini hissettirirken Brezilya'da tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Dubai'de düzenlenecek COP28 öncesi aşırı sıcakların Güney Yarımküre'yi kavurması "yeşil adımların" gerekliliğini yeniden gündeme getirdi.

Çevre 22 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Küresel ısınma tüm dünyada etkisini hissettirirken Brezilya'da tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Dubai'de düzenlenecek COP28 öncesi aşırı sıcakların Güney Yarımküre'yi kavurması "yeşil adımların" gerekliliğini yeniden gündeme getirdi.

Küresel ısınma gezegenin her yerinde canlı yaşamına olumsuz etkilerini acımasız bir şekilde hissettirirken aşırı sıcaklar Güney Yarımküre’de etkili olmaya devam ediyor. Bugün Latin Amerika ülkesi Brezilya’da tüm zamanların sıcaklık rekoru kaydedildi.

Uzmanlar Minas Gerais eyaletinin Araçuai bölgesinde 44.8 santigrat dereceyi aşan benzeri görülmemiş bu sıcaklığı “El Nino” sıcak hava dalgası ve iklim değişikliğine bağlarken, tahminler aşırı sıcakların bu hafta itibarıyla yumuşayacağı öngörüsünde. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü’ne (Inmet) göre yalnızca üç eyalet başkentinde sıcaklıklar 40 santigrat dereceye yaklaşacak.

Güney Yarımküre’de yazın başlamasından bir ay önce sıcak nedeniyle ülke genelinde kırmızı alarmlar verilmiş, halkın serinlemeye çalışmasıyla enerji tüketimi rekor seviyelere yükselmişti.

Ülkede daha önce 2005 yılında 44.7 derece ile sıcaklık rekoru kırılmıştı.

Aşırı sıcaklar can alınca Taylor Swift konserini iptal etmişti

Yüksek sıcaklıklar, ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in 17 Kasım’da Rio de Janeiro’daki konseri öncesinde bir hayranının fenalaşarak ani kalp durması nedeniyle hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Statta ölüm: Taylor Swift'i konser öncesi yıkan olayStatta ölüm: Taylor Swift’i konser öncesi yıkan olay

Olayın üzerine Switf, hayatını kaybeden Ana Benedives adlı 23 yaşındaki genç kızın ailesine sosyal medyadan seslenmiş ve “Şu anda bu sözcükleri yazdığıma inanamıyorum. Bu geceki konserimden önce bir hayranımı kaybettiğimi, kalbimin paramparça olduğunu söyleyebilirim. Buna ne kadar üzüldüğümü anlatamam. Onun inanılmaz derecede güzel ve çok genç olduğu dışında elimde çok az bilgi var. Bu acıyı derinden hissediyorum. Kalbim; Ana Benedives, ailesi ve yakınlarıyla birlikte” demişti.

Dünya Meteoroloji Örgütü: Atmosferdeki sera gazları 2022’de bir kez daha rekor seviyeye ulaştı

İklim değişikliği nedeniyle dünyanın birçok yerinde ekstrem hava koşulları daha sık ve daha yoğun hâle geliyor. Bilim insanlarına göre, gezegeni anormal derecede ısıtan sera gazı salınımı devam ederse bu durum daha da şiddetli bir şekilde yaşanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.