Denizde kâbus: Bir yük gemisi parçalandı, diğerinden haber yok

Zonguldak'ta sağanak ve fırtına, Ereğli’de deniz faciasına dönüştü. Devasa bir yük gemisi karaya oturdu, parçalandı. Gemideki mürettebat zor kurtarıldı. Bir gemiden de haber alınamıyor, mürettebatın listesi ise belli oldu.

Çevre 20 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Dün birçok ili vuran sağanak ve fırtına Zonguldak’ta deniz taşımacılığının kâbusu oldu.

Zonguldak’ta etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, araçların üzerine beton parçaları ve kiremitler düştü. Ereğli ilçesindeki limanda ise 5 metreyi bulan dalgalar oluştu. Ereğli ilçesinde ise fırtına nedeniyle sürüklenen yük gemisi karaya oturdu.

Karaya oturan Kamerun bandıralı yük gemisindeki mürettebatı kurtarmak için önce gemi devasa halatlarla sabitleştirildi.

Karaya oturan Kamerun bandıralı yük gemisi büyük dalgalar sebebiyle ortadan ikiye parçalandı ve iki parça halinde kıyıya vurdu. Gemideki 13 mürettebat AFAD, Sahil Güvenlik ve itfaiye ekiplerince sağ şekilde gemiden tahliye edildi. Geminin iki parçası da halatlarla kıyıya bağlandı.

Limanda barınamadı

Denizde fırtına kâbusu yaşayan tek gemi bu değildi. Rusya’dan İzmir Aliağa Limanı’na yük taşıyan Türk bayraklı bir gemi Karadeniz bölgesinde etkili olan fırtına nedeniyle Ereğli Limanı’na sığındı. Burada barınamayınca tekrar hareket edip iç limandan çıkan gemiyle kısa süre sonra irtibat kesildi.

Liman yetkililerinin “Kafkametler” isimli 12 Türk personeli bulunan gemiyle yeniden iletişim kurma çalışması gece geç saatlere kadar başarıya ulaşmamıştı.

İçinde 12 mürettebat var

Denizcilik Genel Müdürlüğü Ereğli ilçesinde kayıp ihbarı yapılan gemiyle ilgili açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada şöyle dendi:

“Bugün saat 10.29´da Türk bayraklı KAFKAMETLER gemisinden AAKKM’ye ulaşan EPiRB sinyali üzerine geminin K. EREĞLİ’de mendirek üzerinde AIS sinyali verdiği görülmüştür.

Gemi kaptanının olaydan önce K. Ereğli askeri mendireğine doğru sürüklendiğini rapor ettiği bilgisi alınmıştır.

Gemi ile geçen sürede temas kurma çalışmalarından bir sonuç alınamamış ve gemi personeli ile herhangi bir görüşme sağlanamamıştır.

Anılan bölgeye, kötü hava şartlarından ulaşmak ya da yakından görsel temas sağlamak mümkün olmamaktadır.

Hava müsaitliğine göre hava ve deniz unsurları ile arama ve kurtarma faaliyetlerine devam edilecektir.

Temruk Rusya’dan aldığı 1542 ton feerosilikon yükünü Aliağa’ya getirmek üzere sefere çıkan gemide 12 personel bulunmaktadır.”

Eğitim durdu, cezaevi boşaltıldı

Öte yandan Zonguldak Valiliği, fırtına ve sağanak yağıştan dolayı yarın okulların bir gün süreyle tatil edildiğini bildirdi.

İldeki cezaevlerinde de hava koşulları nedeniyle hareketlilik var. Zonguldak’taki Karadeniz Ereğli K2 Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle hükümlülerin başka infaz kurumlarına nakledildiğini duyuran Adalet Bakanı Yılmaz Tunç paylaşımında “Şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle su seviyesi yükseldiğinden, cezaevinde barındırılan hükümlüleri güvenlik nedeniyle yakın kurumlara naklediyoruz. Düzce T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na nakledilen 39 hükümlünün şu an için bir güvenlik problemi bulunmamaktadır” dedi.

Kış yurda sert giriş yaptı

Sağanak ve fırtına dün birçok ilde hayatı durdurdu, ulaşımı aksattı, yer yer can güvenliği açıkları oluşturdu. Yurt genelinde dün yaşanan hava durumunu derlediğimiz haberin ayrıntılarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bir gemici ölü bulundu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “Rusya Temryuk Limanından aldığı yükünü 12 personeliyle Aliağa’ya getirmek üzere sefere çıkan Kafkametler gemisi, kötü hava koşulları nedeniyle Karadeniz Ereğli limanı önlerine demirlemiş ancak askeri mendireğine doğru sürüklenmiş, mendireğe çarparak batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebattan 1 gemicimizin maalesef cansız bedenine ulaşıldı. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 11 mürettebatımızın arama ve kurtarma çalışmaları; 2 karakol uçağı, 1 helikopter, 2 devriye botu, 4 SAK Timi, 295 araç, 795 personel ile devam ediyor” dedi.

Kar, yağmur, fırtına... Kış nihayet yüzünü gösterdiKar, yağmur, fırtına… Kış nihayet yüzünü gösterdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.