İsviçre de ısınıyor: İlkbahar ortalamadan 1.5 derece sıcak geçiyor
Paris iklim zirvesi öncesinde dünya liderleri, sürdürülebilir kalkınma ve iklim hedeflerinin risk altında olduğu uyarısında bulunarak, kamu ve özel sektör finansmanının rolünün artırılması çağrısında bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron öncülüğündeki bir grup dünya liderinin bugün yayımladığı açık mektupta özel finans kurumlarının yoksullukla mücadelede ve küresel olarak sera gazı salınımının sıfırlanmasına geçişin hızlandırılmasında daha büyük rol oynaması gerektiği belirtildi.
Paris Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda iklim finansmanı akışının nasıl artırılabileceğini görüşmek üzere bugün Paris’te başlaması planlanan iki günlük zirve öncesinde dünya liderleri, küresel kalkınma ve çevre hedeflerine ulaşılabilmesi için iklim finansmanı akışının artırılmasına yönelik acil eyleme ihtiyaç duyulduğunu kabul eden bir açık mektuba destek verdi.
Mektupta Macron’un yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Charles Michel, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve ABD Başkanı Joe Biden’ın imzası bulunuyor.
Bu liderlere ek olarak bu yılki COP28 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak Birleşik Arap Emirlikleri Emiri Muhammed bin Zayid El Nahyan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall gibi gelişmekte olan büyük ekonomilerin liderleri tarafından da onaylandı.
Macron ve Barbados Başkanı Mia Mottley zirve sırasında iklimle ilgili projelere yapılan kamu yatırımlarının artırılması için çok uluslu kalkınma bankalarına ve uluslararası ekonomik kurallara kapsamlı reformlar öneren Bridgetown Gündemi’ne destek oluşturmaya çalışacak.
Mektupta küresel kalkınma çabalarının Covid-19 salgını ve artan iklim sorunlarının üst üste gelmesinden dolayı büyük bir gerilemeyle karşı karşıya kaldığı kabul edildi. Son üç yılda tahminen 120 milyon insanın aşırı yoksulluğa itildiğinin belirtildiği mektupta, 2030 yılına kadar Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmaktan çok uzak olunduğu belirtildi.
Giderek daha fazla ülkenin karşı karşıya kaldığı finansal ve çevresel risklerin ‘varoluşsal’ sınırda olduğunun kabul edildiği mektupta, “İklim değişikliği daha büyük ve daha sık felaketlere yol açacak ve dünyanın dört bir yanındaki en yoksul, savunmasız nüfusları orantısız bir şekilde etkileyecektir. Bu zorluklar sınırları aşıyor ve toplumlar ile ekonomiler için varoluşsal riskler oluşturuyor” denildi.
Paris Anlaşması’nda yer alan sanayileşmiş ülkelerin yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanını harekete geçirme taahhüdünün ‘2030’da yerine getirilmesi gerektiğinin’ savunulduğu mektupta, ‘hiçbir ülkenin borç ertelemesi için yıllarca beklemek zorunda kalmaması gerektiği’ ifade edildi.