
Ağrı Dağı’nda iki arkadaşını kaybeden Hollandalı dağcı anlattı: Çok hızlıydılar, gruptan ayrıldılar
Ağrı Dağı'nda 'dorukların benekli meleği' olarak adlandırılan benekli kelebek türü görüntülendi.
“(…) Kanatları ipektir,
Bozulur dokununca.
Sanki canlı çiçektir
Açar bahar olunca.
Üstündeki renkleri
Seyretmeğe doyamam.
Yapamaz böylesini
Benim diyen her ressam. (…)” – Hasan Ali Yücel.
Türkiye’nin en yüksek noktası Ağrı Dağı sürüngen ve kemirgenlerin yanı sıra birçok kelebek türüne de ev sahipliği yapıyor. Son olarak yüksek rakımda yaşam sürmesi nedeniyle ‘dorukların benekli meleği’ olarak anılan benekli kelebek dağın 4 bin 200 rakımında görüntülendi.
Yaban hayatı uzmanı Mete Türkoğlu bu türün elde edilen görselleriyle birlikte Iğdır için ilk kayıt olarak envantere işlendiğini söyledi.
Bu kelebek tarihte ilk kez Himalayaların yüksek kesimlerinde kayda geçmişti.
Çok hızlı uçuyor ve yanına yaklaşmak zor.
Arka kanattaki ok başı şekilli beyaz benekler türün en kolay ayrım kriteri olarak öne çıkıyor.
Kanat üstü disksel (diskal) beneği dişide daha kalın olup kenara uzanırken erkekte oldukça ince ve kenara ulaşmıyor.
Fotoğraf: Ağrı Dağı.
Türkoğlu şu bilgileri veriyor:
“Bu kelebek ülkemizde 1500 ile 3 bin 500 rakımları arasında görülebilen önemli bir türdür. Ağrı Dağı’nın 4 bin 200 rakımında görülmesi Ağrı Dağı ve Iğdır için güzel bir envanter kaydı olmuştur. Bu da Ağrı Dağı’nın yaban hayatı için ne kadar önemli olduğunun açık bir kanıtıdır. Dağ yaban hayatı için bölgenin en önemli merkezidir.”
Türkiye’de kelebekler üzerine çalışan birçok akademisyen ve gönüllünün bölgeye gelerek bu türleri araştırdığını anlatan Türkoğlu “Dorukların benekli meleğinin Ağrı Dağı’nda yaşaması dağın flora açısından zengin bitki örtüsüne sahip olmasından kaynaklanıyor. Özellikle bunların habitatına baktığımızda taşlı ve açık arazide yaşadıklarını görüyoruz. Lahana, hardal gibi bitkilerle besleniyor. Bunların Ağrı Dağı’nda var olması bu türün ve diğer hayvanların yaşamasına olanak sağlıyor” diye konuşuyor.