Paşinyan, Ermenistan armasını eleştirdi: Ağrı Dağı’nın bizimle ne ilgisi var?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşma sırasında 31 yıl önce kabul edilen Ermenistan armasını eleştirdi. Armanın üzerindeki Ağrı Dağı ve aslan gibi sembollerin Ermenistan ile alakası olmadığını belirten Paşinyan, "Yaşadığımız bu ikilik hepimizde var" dedi.

Dünya 19 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ermenistan arması, 1992 yılında kabul edildi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2022 devlet bütçesinin sonuçları hakkında parlamentoda yaptığı konuşmada devlet sembolleri hakkında tartışma yaratan açıklamalarda bulundu.

Ülkenin mevcut armasının 1991 yılında kurulan devletle hiçbir alakası olmadığını belirten Paşinyan, “Armamıza baktığımda aklıma bir soru geliyor. Bu sembollerin bizimle ne alakası var? Sonuçta bu armayı 1991 yılında kabul ettik” dedi.

Ermenistan’ın şu anda kullandığı arma 19 Nisan 1992 tarihinde Ermenistan Yüksek Konseyi tarafından kabul edildi ve 15 Haziran 2006 tarihinde de bir yasayla güvence altına alındı. Armanın üzerinde Nuh’un gemisinin bulunduğu Ağrı Dağı ve Ermenistan’ın dört hanedanının arması bulunuyor.

Armanın üzerindeki bu unsurlara değinen Paşinyan sözlerine, “Armada bir de aslan görüyorsunuz ki bu hayvan yıllardır Ermenistan’ın doğal habitatında bile yaşamıyor. Tartıştığımız bu konu aslında ikiliklerle ilgili. Her birimizin içinde de bu var” diyerek devam etti.

Milletvekili Artsvik Minasyan ise Paşinyan’ın arma eleştirilerine tepki göstererek, “Ermenistan Sovyetlerden ayrıldı diye tarihimizi unutalım mı yani? 5.000 yıl önceki Ermenistan ile aynı değiliz sonuçta” dedi.

Paşinyan 22 Mayıs’ta düzenlediği bir basın toplantısında Azerbaycan’ın 86.600 kilometrekarelik toprak bütünlüğünü tanımaya hazır olduklarını belirtmişti. Söz konusu toprak bütünlüğünün Karabağ bölgesini de içerdiğini söylemişti.

Putin, Aliyev ve Paşinyan'ın üçlü zirvesi 20 dakika sürdüPutin, Aliyev ve Paşinyan’ın üçlü zirvesi 20 dakika sürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.