Advertisement

Etiyopya’da heyelan, 229 ölü: Toprak altındakileri kurtarmaya çalışanlar da hayatını kaybetti

Etiyopya'nın güneyinde meydana gelen iki heyelanda 229 kişi hayatını kaybetti. İlk heyelanda toprak altında kalanları kurtarmaya çalışanlardan bazıları ikinci heyelanda hayatını kaybetti.

Çevre 24 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Gofa Bölgesi İletişim Departmanı

Etiyopya’nın güneyindeki Gofa Bölgesi’ndeki toprak kaymalarında 229 kişi hayatını kaybetti. Bölgenin iletişim departmanı ölenlerin 148’inin erkek, 81’inin kadın olduğunu açıkladı. Gofa yetkililerinden Habtamu Fetena devlet kanalı EBC’ye daha önce ölenler arasında çocuklar ve polisler de olduğunu söylemişti.

Yetkililer iki toprak kaymasına şiddetli yağışların sebep olduğunu söyledi. İngiliz haber ajansı Reuters’e göre ilk heyelanda toprak altında kalanları kurtarmaya gelen kişiler ikinci toprak kaymasında hayatını kaybetti. Bölge yöneticilerinden Dagmawi Ayele EBC’ye çamura saplanan beş kişinin kurtarıldığını ve bölgedeki sağlık tesislerinde tedavi altına alındıklarını açıkladı. Yerel halk hayatta kalan kazazedeleri aramaya devam ediyor.

Gofa Bölgesi Ulusal Afet Müdahale Ajansı Başkanı Markos Melese “Ne zaman duracağını bilmiyorum. Hâlâ ceset çıkarıyoruz” dedi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde insanların küreklerle ve çıplak elle ceset çıkardığı görülüyor. Bölgenin yöneticilerinden Misikir Mitiku “Kurtarmaya gelen insanların da bölgede mahsur kalmasıyla ölü sayısı arttı. Çok üzücü bir durum” dedi.

Ülkenin Başbakanı Abiy Ahmed yüksek can kaybından dolayı derin üzüntü içinde olduklarını, felaketin etkisinin daha da büyümemesi için federal yetkililerin görevlendirildiğini söyledi.

Tropikal iklime sahip Etiyopya’da yağmur sezonunda sık sık toprak kaymaları oluyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) geçen ayki raporunda ülkenin bazı bölgelerinde şiddetli yağışların tetiklediği sellerde binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıklamıştı. OCHA’nın kasım ayındaki açıklamasına göre de geçen yılki sel ve toprak kaymalarında en az 43 kişi hayatını kaybetti.

Afrika Birliği Başkanı Musa Faki Mahamat sosyal medya platformu X’ten “Kayıpları bulmak ve evlerini terk etmek zorunda kalanlara yardım etmek için kurtarma çabaları devam ediyor. Biz de bu sırada Etiyopya halkı ve hükümetiyle dayanışmamızı sürdürüyoruz” diye yazdı.

Kendisi de Etiyopyalı olan Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus faciadan etkilenen tüm ailelerin acısını paylaştığını ve bu ailelerin acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için bir DSÖ ekibinin bölgeye gönderildiğini söyledi.

Türkiye de Etiyopya’ya baş sağlığı ve geçmiş olsun dileğini iletti. Dışişleri Bakanlığı “Etiyopya’da yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle meydana gelen toprak kaymasında 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Etiyopya halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” diye açıklama yaptı.

‘Ders’imiz heyelan: Risk alanına inşa edilen okulda göçükler oluştu‘Ders’imiz heyelan: Risk alanına inşa edilen okulda göçükler oluştu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.