Güneydoğu Asya’da aşırı sıcaklar okulları vurdu: Eğitime ara

Güneydoğu Asya ülkelerinde görülen aşırı sıcaklar nedeniyle birçok ülkede eğitime ara verildi. Hava sıcaklıkları bazı bölgelerde 40 dereceyi aşarken yetkililer güneş çarpmalarına karşı uyarıyor.

Çevre 4 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Sıcaklıklarda rekor kıran 2023’ün üzerine 2024’ün de rekor sıcaklıklarla geçeceği tahmin edilirken Güneydoğu Asya’da birçok ülke bunaltıcı sıcakların yaşandığı bir dönemden geçiyor. 

Channel News Asia sıcaklıkların olağan dışı artışına ilişkin yayınladığı grafikte “Şiddetli sıcak hava dalgası Güney ve Güneydoğu Asya’yı kasıp kavurmaya devam ediyor. Vietnam’da yüzbinlerce balığın ölümünden de acımasız sıcaklıklar sorumlu tutuluyor” diyerek sıcak hava dalgasının ekosisteme verdiği zarara vurgu yaptı. 

Yetkililer güneş çarpmasına karşı uyarılar yaparken aşırı sıcakların sosyal yaşamda vurduğu ilk alan ise eğitim kurumları oldu. Hindistan’ın Kerala eyaletinde hükümet, eyaletteki okulların 6 Mayıs’a kadar kapatılmasına karar verdi. 

Diğer bir Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya’da da devlet okullarına eğitimi günde 2 saate düşürme çağrıları yapılıyor.

Sıcaklığın tehlikeli seviyelere ulaştığı belirtilen Filipinlerde ise, yüz yüze eğitime 4 gün ara verildi. Başkent Manila’da hava sıcaklığının 37 dereceyi geçebileceği tahmin ediliyor.

Singapur Dünya Gözlemevi Direktörü Benjamin Horton, sıcaklıklara uzun süreli çözüm bulunmasının önemine vurgu yaparak “Sera gazı emisyonu sorununu ele almamız gerekiyor” dedi.

Hava sıcaklığının 37 derece üstüne çıktığı Bangladeş’te de eğitime ara verildi. Ülkede yaklaşık 33 milyon çocuğun okula gidemediği aktarıldı.

Kâr amacı gütmeyen Save the Children (Çocukları Kurtarın) vakfının Bangladeş ülke direktörü Shumon Sengupta, Bangladeş’teki birçok okulda “vantilatör bulunmadığını, havalandırmanın iyi olmadığını ve iyi bir yalıtım sağlamayan teneke çatıya sahip olabileceklerini” söyledi.

Dakka’da dokuzuncu sınıf öğrencisi olan Hena Khan, Bangladeş’in başkentinde sıcaklık 43 santigrat dereceyi aştığı için bu hafta derslerine odaklanmakta zorlandığını söyledi:

“Bu cezalandırıcı sıcakta okullarda gerçek bir eğitim yok. Öğretmenler öğretemiyor, öğrenciler konsantre olamıyor. Aksine hayatlarımız risk altında.”

Khan sıcak hava dalgalarının Asya ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde okulları kapatmaya zorlaması nedeniyle son haftalarda sınıflardan uzak kalan 40 milyondan fazla öğrenciden biri. Fosil yakıtların yakılması nedeniyle iklim ısındıkça, sıcak hava dalgaları daha uzun sürüyor ve daha yüksek zirvelere ulaşıyor.

Buna karşılık dünyanın dört bir yanındaki hükümet yetkilileri ve halk sağlığı uzmanları, öğrencileri sıcak sınıflarda eğitim görmeye devam ettirmek mi yoksa evde kalıp serinlemeye teşvik etmek mi gerektiği konusuna giderek daha fazla kafa yoruyor.

Coğrafya kaderdir: BM verilerinde eğitim kalitesi uçurumu

Her iki kararın da sonuçları olacaktır. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyada okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 17’si okula gitmiyor, ancak bu oran gelişmekte olan ülkelerde çok daha büyük; Kuzey Amerika’daki çocukların sadece yüzde 3’ü okula gitmezken, Sahra altı Afrika’daki çocukların neredeyse üçte biri okula gitmiyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların test sonuçları da gelişmiş ülkelerin gerisinde kalıyor.

Reuters’a konuşan uzmanlar sıcaklığın eşitsizlikleri daha da artırabileceğini, tropik bölgelerdeki gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasındaki ve hatta zengin ülkelerdeki zengin ve yoksul bölgeler arasındaki öğrenme farklılıklarını arttırabileceğini söyledi.

Güney Sudan bu yıl Mart ayı sonunda sıcaklıkların 45 santigrat dereceye yükselmesi üzerine okullarını yaklaşık 2.2 milyon öğrenciye kapattı. Filipinler ve Hindistan’daki binlerce okul da Nisan ayı sonunda aynı şeyi yaparak 10 milyondan fazla öğrenciye sınıflarını kapattı.

İklim değişikliği artık daha öldürücü: 2,4 milyar işçinin sağlığını tehdit ediyorİklim değişikliği artık daha öldürücü: 2,4 milyar işçinin sağlığını tehdit ediyor

İklim değişikliği: Sıcaklıklar artacak, evden 14 gün daha az çıkacağızİklim değişikliği: Sıcaklıklar artacak, evden 14 gün daha az çıkacağız

Suudi Arabistan'da sel: Mekke ve Medine göle döndü, sokaklarda nehir akıyorSuudi Arabistan’da sel: Mekke ve Medine göle döndü, sokaklarda nehir akıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.