Siyanür dağı yürüyor: Heyelan riski arttı, dokuz işçiyi arama çalışması durdu

Erzincan İliç’te siyanürlü heyelanın yaşandığı madende açıklama yapan Enerji Bakanı Bayraktar heyelan riski fazla yoğunlaştığı için olay yerindeki arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Çevre 19 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan dokuz işçiyi arama-kurtarma çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı.

Açılamayı heyelanın yaşandığı madendeki arama alanında yapan bakan Bayraktar “Heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Arama faaliyetleri durduruldu” dedi.

10Haber dünkü arama çalışmaları sırasında da bazı büyük toprak kütlelerinin kaydığını duyurmuştu.

Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün itibariyle Çevre Şehircilik Bakanlığımızın buradaki laboratuvarlarında ve Ankara’ya gönderdikleri numunelerde endişe edilecek bir olumsuzluk söz konusu değil. Diğer günlerde olduğu gibi bugün de bu alanda çok şükür bir sıkıntı görmüyoruz. Baraj tarafındaki çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz.

Heyelan risklerini nasıl ortadan kaldırırız, ona gayret ediyoruz. Bu konuda belki yarın sabah ve öğlene kadar yapacağımız çalışmalarda daha net bir tablo önümüze koyacağız gibi gözüküyor. Şu anda bu yoğun heyelan olmuş toprağın kaldırılması ve istifleneceği yeni alanla alakalı birkaç alternatif üzerinde çalışıyoruz. Birkaç lokasyon var tespit ettiğimiz. Heyelan riski ortadan kalktığı zaman bu toprağın oraya aktırılmasıyla ilgili süreci başlatacağız.”

Heyelan o kadar büyük ki depreme yol açmış

AFAD’ın olay günü saat 14.30’da tespit ettiği İliç merkezli 2.0 büyüklüğündeki depremin heyelanı tetikleyip tetiklemediği sorusuna Bakan Bayraktar “Bugün bizim teknik ekibin, akademisyenlerin değerlendirmesi heyelandan dolayı deprem olduğu şeklinde. Yaklaşık 2.0 şiddetinde bir deprem. Yani akademisyenlerin ve teknik analizin değerlendirilmesi o şekilde. Bir deprem sonrası heyelanın değil ama heyelan o kadar büyük oldu ki bunun yaklaşık 2.0 şiddetinde bir deprem etkisine neden olduğunu arkadaşlar ifade etti” dedi.

Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da bölgeye gelerek inceleme yapacağı öğrenildi.

Yerlikaya: Uzmanlar ‘kütleler hareketli’ dedi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “24 saat durmadan her iki kitledeki bakiye kalan kütlenin stabil değil aktif olduğunu söyledik. Bir tarafı kesinlikle dün durdurduk. Tekrar güvenli ortam kazanılır mı kazanılmaz mı endişesini taşıyoruz. Şu anda olumsuz bakıyoruz. Şu anda hocalarımızın söylediği bu. Diğer tarafın ne olacağını şu an için kestirmek mümkün değil” dedi.

Çevre Bakanlığı madenin çalışmasını yasakladı, herkes maden tamamen kapandı sandıÇevre Bakanlığı madenin çalışmasını yasakladı, herkes maden tamamen kapandı sandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.