Sel yolları tıkadı, arabaları sürükledi: 3 kişi öldü; 1 bebek annesinin kucağından düşüp suya kapıldı

İç Anadolu ve Orta Karadeniz’i dün sel vurdu. Yurttaşlar yollarda esir kaldı, sadece ulaşım değil hayat da durdu. 3 kişi yaşamını yitirirken, selde sürüklenen arabadan kendini can havliyle dışarı atan Balcan ailesinin 3 aylık bebekleri Asel de sel suları arasında yitip gitti.

Çevre 5 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İç Anadolu ve Orta Karadeniz’de etkili olan sağanak nedeniyle bazı şehirler önceki geceyi çok zor geçirdi. Sel Aksaray ve Niğde’de öyle etkiliydi ki, yolda seyir halindeki araçları sürükledi. Aksaray’da bir kişi sürüklenen aracın içinde hayatını kaybetti, bir anne selde sürüklenen otomobilden çıkarken kucağındaki bebeğini düşürdü, bebek sel sularına kapıldı. Niğde’de de ani sel nedeniyle otomobilleriyle sürüklenen iki kişi hayatını kaybetti.

Samsun’da önceki gün başlayan yağmur birçok ev ve iş yerlerini sular altında bırakırken Amasya’ya giden yolcu otobüsü sel suyunda ilerleyemedi. Otobüste mahsur kalan 17 kişi ekipler tarafından kurtarıldı. Öte yandan kent genelinde de çok sayıda mahsur kalma olayı yaşandı ve kurtarma ekipleri alarm halindeydi.

Samsun’da otoyollar da su altında kaldı.

Vali Orhan Tavlı, yağışın ve selin olumsuz etkilendiği bölgelerde; tüm kamu kurum ve kuruluşlarından 1717 personel, 305 iş makinesi, 138 kamyon ve 206 araçla sahada aktif olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Yoğun yağışın neden olduğu sel ve su baskınında herhangi bir can kaybımız yok. Vatandaşlarımızın yağışın devam etme durumuna karşı herhangi bir olumsuzluğa mahal verilmemesi adına dikkatli olmalarını ve teyakkuz halinde olmalarını diliyorum” dedi. 19 Mayıs, Bafra, Alaçam ve Yakakent hariç tüm ilçelerde de pazartesi günü okullar sağanak nedeniyle tatil edildi.

Aksaray’da büyük dram

Sağanaktan en fazla zarar gören illerden biri ise Orta Anadolu’daki Aksaray’dı. Ihlara yolu Kireçlik mevkisinde sağanak nedeniyle yol yarıldı ve yarılan yolda bir otomobil sele kapıldı. O araç, yaklaşık 20 metre sel sularıyla sürüklendikten sonra durabildi, o sırada yoldan geçen diğer araçlar sele kapılmaktan son anda kurtuldu.

Suyun akıntısına kapılan otomobilin sürücüsü Çapan En ise ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı. Ardından ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Araç içinde mahsur kalan eşi Gülseren En’in ise hayatını kaybettiği belirlendi. Sele kapılmaktan son anda kurtulan araçlarda bulunan 14 kişi ambulanslarla tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan ailelerden biri bebeklerinin kaybolduğunu bildirdi.

‘O sırada kızım eşimin kucağından düşmüş…’

Hastaneye kaldırılan Nazif Balcan (25) ve aynı yaştaki eşi Hayriye Balcan’ın sürüklenen araçlarından kendi imkanlarıyla kurtulurken, Hayriye Balcan’ın kucağındaki 3 aylık Asel adını verdikleri bebeklerinin düşüp, akıntıda kaybolduğu belirlendi. Bunun üzerine 150 kişilik ekip, saat 06.00 sıralarına kadar arama yaptı ancak minik Asel’in izine rastlamadı. Arama çalışmaları ekiplerin yaklaşık 2 saat dinlenmelerinin ardından yeniden başladı. Hastaneye kaldırılan 14 kişi de yapılan sağlık kontrolünün ardından taburcu oldu.

Selden kurtulan baba Nafiz Balcan da kızının arama çalışmalarını olay yerinde yakınları ile takip ediyor. Eşinin Güzelyurt ilçesinde oturan ailesini ziyaret ettikten sonra kent merkezindeki evlerine dönüşte sele yakalandıklarını anlatan tesisatçı Nafiz Balcan, “Yol yarılınca araba ile durduk, bekliyorduk. O sırada sel gelip, arabayı götürdü. Eşim ile araçtan indik. Nasıl indik, kurtulduk, hatırlamıyorum. O sırada eşimin kucağındaki kızım da kayıp düşmüş. İnşallah bulunur” dedi.

Aksaray’da araçlar sel nedeniyle sürüklendi.

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Vali Kumbuzoğlu, sel nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve 1 çocuğun da kayıp olduğunu açıkladı. Kumbuzoğlu, ”Saat 20.30 civarında ilimiz Sevinçili, Gücünkaya köyleri ile Kireçlik mevkiinde meydana gelen sağanak yağıştan kaynaklı sel afeti yaşanmıştır. İhbarlar alındığı andan itibaren oluşturulan kriz masasıyla devletimizin tüm kurumları seferber edilmiştir. Bölgede çalışmalara başlanmış ve çalışmalar devam etmektedir. Şu an itibarıyla 14 afetzedemize hastanemizde müdahale edilmiş, 13 vatandaşımız taburcu edilmiştir. Bir kadın hastamızın tedavisi devam etmekte olup, hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Olay yerinde bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Gelen ihbarlar doğrultusunda bir çocuğumuzun arama çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Nevşehir’de 2 ölü

Nevşehir’de sel sularına kapılan yaşlı çift öldü.

Nevşehir’de de sel can aldı. Gülşehir Yolu’nda, 62 yaşındaki Şevket Şimşek idaresindeki  araç sel sularına kapıldı. Araç sürücüsü ile eşi Zöhre Şimşek (60), araçla birlikte kayboldu. Yapılan çalışmada sel sularının sürüklediği aracı bulan ekipler, çiftin de araç içindeki cansız bedenlerine ulaştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.