İklim uzmanından zengin ülkelere çağrı: Ülkeler felaketlerde boğuluyor

Paris'te bu hafta düzenlenecek iklim zirvesinde sunum yapması beklenen iklim ekonomisti Avinash Persaud, gelişmekte olan ülkelerin iklim krizinden en az hasarla çıkabilmesi için yapılan yardımların artması gerektiğini vurgulayarak, "Ülkeler boğuluyor" dedi.

Çevre 19 Haziran 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Paris'te perşembe ve cuma günleri yapılacak iklim zirvesine 50'den fazla dünya lideri katılacak. Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın önde gelen iklim ekonomistlerinden Avinash Persaud, Paris’teki iklim zirvesinden önce İngiliz gazetesi The Guardian’a verdiği demeçte gelişmekte olan ülkelere trilyonlarca dolar yatırım yapılması gerektiğini söyleyerek, dünyanın iklim krizine yaklaşımını yeniden düşünmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

“İklim, borç ve kalkınma arasındaki ilişkileri yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Bugün gördüğümüz şey yeni. İklim felaketinden etkilenen ülkeleri yeni yeni görüyoruz. Ülkeler boğuluyor” diyen Persaud, Dünya Bankası gibi kurumlardan sağlanan finansmanın üç katına çıkarılması, kamu fonlarının dikkatli bir şekilde kullanılması ve yatırımlar önündeki mevcut engellerin kaldırılmasına yönelik düzenlemeler getirerek özel sektörden nakit akışı sağlanması çağrısında bulundu.

Paris’te perşembe ve cuma günleri yapılacak iklim zirvesine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Çin Başbakanı Li Qiang’ın da aralarında bulunduğu 50’den fazla liderin katılması bekleniyor. Öte yandan Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak’ın zirveye katılmayacağı düşünülürken, ABD Başkanı Joe Biden da kendisi yerine iklim elçisi John Kerry’yi gönderiyor.

Barbados Başbakanı Mia Mottley ve Persaud, zirvede iklim felaketiyle karşı karşıya olan yoksul ülkelerden bazılarının borçlarının hafifletilmesi, çok taraflı kalkınma bankalarının fonlarının üç katına çıkarılması ve iklim eylemini finanse etmek için deniz taşımacılığından alınacak vergiler de dahil olmak üzere yeni vergiler getirilmesi çağrısında bulunacak.

‘Zengin ülkelerden hibe beklemek Godot’yu beklemekten farklı değil’

“Özel sektör de işin içinde olmalı” diyen Persaud sözlerine, “İhtiyaç duyulan miktarlar, gelişmekte olan ülkelerin bilançolarını batırabilir ama özel şirketler bunun üstesinde gelebilir” diyerek devam etti. İklim krizinde en çok risk altındaki ülkelere sigorta sağlamak, karbon dengelemesinden para toplamak, yeşil ve mavi tahviller gibi birçok yaklaşımın denendiğini veya tartışıldığını dile getiren Persaud, “Bunların hiçbiri çözüm değil” dedi.

Kampanya yürüten birçok sivil toplum örgütünün bazı ideallerinde vazgeçmesi gerektiği konusunda uyaran Persaud, iklim finansmanı için kredi kullanımına karşı çıkılmasına ve geri ödemesiz hibeler verilmesi gerektiği görüşüne olası bakmayarak, “Zengin ülkelerden hibe beklemek Godot’yu beklemek gibi bir şey” dedi.

En az 2 trilyon dolara ihtiyaç var

Alışılmış denizaşırı yardımların da yeterli olmayacağını sözlerine ekleyen Persaud, “Gereken meblağlar çok yüksek, biraz daha büyük düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Önde gelen İngiliz ekonomistlerden Nicholar Stern ve Vera Songwe’nin geçen yıl yaptığı çalışma, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini sera gazı salınımını azaltacak ve olağanüstü hava koşullarının etkileriyle başa çıkabilecek şekilde dönüştürebilmek için yılda yaklaşık 2 trilyon dolara ihtiyaç duyulacağını ortaya koydu.

Persaud da yoksul ülkelerin yeşile dönüşü için başta özel sektör olmak üzere yılda yaklaşık 1.4 milyar dolar, iklim krizinin etkilerine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için yaklaşık 300 milyar dolar ve iklim felaketinden etkilenen ülkelerin zararlarını karşılamak için yılda yaklaşık 100 milyar dolar harcanması gerektiğini tahmin ediyor.

Oxfam raporu: Zengin ülkeler, yoksullara iklim krizi yardımlarını baltalıyorOxfam raporu: Zengin ülkeler, yoksullara iklim krizi yardımlarını baltalıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.