Fransa’da emeklilik reformu protestoları sürüyor: Macron yuhalandı, ‘Fransız Örümcek Adam’ 38 katlı gökdelene tırmandı

Fransa'daki tartışmalı emeklilik reformunun yasalaşmasının ardından Fransa'da ilk kez halk ile bir araya gelen Macron yuhalandı. 'Fransız Örümcek Adam' da reforma tepkisiz kalamayarak 38 katlı gökdelene tırmandı.

Dünya 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı amaçlayan emeklilik reformu, anayasanın bir maddesi gerekçe gösterilerek mecliste oylanmadan geçirildi. Halkın bunu demokratik bulmaması üzerine karar Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Mahkemenin dokuz üyesinin tamamının da devlet memurluğu çıkışlı olmasından dolayı zaten kararın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron lehine sonuçlanması bekleniyordu.  Tam da beklenen şey gerçekleşti ve Anayasa Mahkemesi, hükümetin kararını anayasaya uygun buldu. Düzenleme yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak halkın öfkesi dinmedi.

Bunun bir yansıması Alsace’da yaşandı. Macron, reformun onaylanmasından sonra halk ile bir araya geldiği ilk Fransa gezisinde, kalabalıkların yuhalamasıyla karşı karşıya kaldı. Danışmanları Macron’un emeklilik reformundan sonra Elysee Sarayı’na kapanacağından endişelenerek, Fransız lideri halkla bir araya gelmek konusunda teşvik etti. Ancak ülkenin doğusundaki Alsace bölgesine gerçekleştirdiği ilk ziyarette Fransız lideri, “Macron istifa!” gibi sloganlar atarak kendisini yuhalayan bir güruh karşıladı.

Macron’u ‘daha önce hiç görülmemiş yozlaşmış bir hükümet kurmakla’ suçlayan bir vatandaş, “Yakında düşeceksiniz, göreceksiniz” sözleriyle eleştirdi. Fransız lider ise adama ‘fikirlerinin adil olmadığını’ söyledi. Bu yuhalamalar karşısında nasıl hissettiğini soran bir gazeteciye Macron, “Daha kötülerini de yaşamıştım” yanıtını vererek, bu protestoların ülke genelinde halkla bir araya gelmesine engel olamayacağını vurguladı.

60 yaşındaki adam gökdelene tırmandı

Ülkenin diğer bir tarafında ise ilginç bir protesto yaşandı. 60 yaşında Alain Robert adındaki bir adam, reforma karşı protesto düzenleyen halka desteğini Paris’te 38 katlı bir gökdelene tırmanarak gösterdi. ‘Fransız Örümcek Adam’ olarak da bilinen Alain, tırmanışını koşum takımı olmaksızın, sadece çıplak elleriyle ve bir çift tırmanış ayakkabısıyla gerçekleştirdi.

150 metre yüksekliğindeki La Défense’daki bir iş merkezine tırmanmaya başlamadan önce İngiliz haber ajansı Reuters’a demeç veren Alain, ‘Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a güvenlik önlemleri almadan tırmanarak, ayaklarını yeniden yere basmasını söylemek istiyorum” dedi. 60 yaşındaki adam, aylardır süren protestolara rağmen Anayasa Mahkemesi’nden geçerek onaylanan emeklilik reformunun, Covid-19 pandemisi nedeniyle meydana gelen gelir kaybıyla birleştiğinde daha çok çalışmak ve daha uzun bir tırmanma mücadelesi verileceğine dikkat çekti.

Daha önce dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa’ya tırmanan Alain, bunun yanı sıra Eyfel Kulesi ve Golden Gate Köprüsü de dahil olmak üzere şimdiye kadar dünya çapında 150’den fazla yüksek yapıya tırmandı.

Emeklilik reformunda nihai karar: Son gülen Macron olduEmeklilik reformunda nihai karar: Son gülen Macron oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.