Faciada dokuzuncu gün: Bu kirli toprağı alsınlar çocuğun üstünden

İliç'teki altın madenindeki toprak kayması sonucu toprak altında kalan 9 işçiye dün de ulaşılamadı. Heyelan tehlikesi nedeniyle çalışmalar dura kalka ilerliyor. Aileler "Bu kirli toprakları çocukların üzerinden alsınlar" diyor.

Çevre 21 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Uğur Yıldız'ın annesi Sevda Yıldız ve babası Ali Ekber Yıldız.

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 Aralık’tan beri altın üretimi yaptığı Çalık Holding’in de ortak olduğu Çöpler maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen siyanürlü toprak 13 Şubat’ta saat 14.28’de kaydı. Dokuz işçi toprak altında kaldı ve günlerdir de toprağın altında. Arama-kurtarma çalışmaları iki gün önce toprak kayması riski nedeniyle durduruldu. Dolayısıyla ailelerin acılı bekleyişi de uzadı.

Her birinin farklı hikayesi var o toprağın altındaki işçilerin.

Uğur Yıldız 1,5 yıl önce Gamze Yıldız’la evlenmişti. Anne Sevda Yıldız “Benim çocuğumu bir an önce bana versinler. Ben anneyim ve hissediyorum. Benim çocuğum yaşıyor. Ama bu gidişle ve çalışmaya göre oğlum açlıktan ölecek” diyor. Bir an önce işçilerin kurtarılmasını isteyen Sevda Yıldız ilk iki gün ‘yağmur yağıyor, toprak kayıyor’ dendiğini ve iki gün çalışma olduğunu anlatıyor. Bir arpa boyu yol alınamadığını söyleyen acılı anne yetkililerin bu sürecin uzun olduğunu söylediğini aktarıyor ama dayanacak gücü kalmasa da çocuğunu almadan gitmeyeceğini söylüyor.

İliç’te toprak altında kalan Uğur Yıldız.

“Benim çocuğum üç gün önce sağdı. Artık her şeyi kabullendik. Bir an önce çocuğumu versinler” diyen Baba Ali Ekber Yıldız ise hayallerinin çalındığını, kolunun kanadının kırıldığını anlatıyor. “Buraya bilinçli insanları getirsinler. Orada canlı kalmadı ki. Artık kayma varsa da tamamen kaydırsınlar. Olan garibanlara oluyor” diyor.

‘Tırnaklarımızı bileyledik’

Halk TV’ye konuşan Uğur Yıldız’ın bir akrabası da “Bu yer üstündeki insanları neden gömdüler. Gömdülerse bunlar hükümlüdür. Bizim cenazemizi vermesi lazım. Binlerce araçtan bahsediyorlar. Binlerce araçla yapamıyorlarsa biz tırnaklarımızı bileyledik geldik. Bunu tırnaklarımızla götürmemiz lazım. Bu cenazelerimizi okşamamız lazım. Her tarafta katliam yapmışsın, döşemişsin buraları. Kimin umurunda bu topraklar. Bu kirli toprakları bu çocuğun üzerinden alsınlar” dedi.

İliç faciası: Tehlike sınırının aşıldığını iki yıldır biliyorlarmışİliç faciası: Tehlike sınırının aşıldığını iki yıldır biliyorlarmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.