Japon plajında yunus saldırısı: 4 yüzücü yaralandı

Japonya'nın merkezindeki bir plajda yunus saldırısına uğrayan dört yüzücünün yaralandığını açıkladı. Bu saldırı, akıllara köpekbalıklarının açık denizlerde teknelere yaptıkları saldırıları getirdi.

Çevre 18 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Yunuslar normalde dost canlısı olsa da insanlarla beraber yüzmeyi stresli buluyor. Fotoğraf: Shutterstock

Japonya’nın Fukui vilayetinin Mihama kasabasında bulunan Suishohama plajının birkaç metre açığında pazar günü erken saatlerde bir yunusun saldırısına uğrayan 60 yaşlarındaki bir adamın kaburgaları kırıldı ve ellerinde ısırık izleri oluştu.

Aynı sabah, aynı plajda meydana gelen başka bir olayda 40 yaşlarındaki bir adam yunuslar tarafından kolundan ısırılmıştı. Günün ilerleyen saatlerinde iki kişinin daha bu memeliler tarafından yaralandığı bildirildi.

Polis, Fukui’de bu yıl böyle altı saldırı görüldüğünü açıkladı. Plaja yüzücüleri yunuslara yaklaşmamaları ve dokunmamaları konusunda uyaran tabelalar asıldı.

Genellikle insanlara karşı saldırgan bir tavır takınmayan ve oldukça dost canlısı olan yunuslar, ara sıra yüzücülere karşı düşmanca davranışlar gösterebiliyor. Bilim insanları, şişe burunlu yunusların insanlarla birlikte yüzmeyi ‘inanılmaz derecede stresli’ bulduğunu ve bunun davranışlarında değişikliğe yol açtığına dair kanıtlar tespit ettiklerini söylüyor.

Şişe burunlu yunuslar da yavrularıyla konuşurken ses tonunu değiştiriyormuşŞişe burunlu yunuslar da yavrularıyla konuşurken ses tonunu değiştiriyormuş

İrlanda’da 2013 yılında aynı yunus tarafından 10 gün aralıkla iki kadın yaralanmış, bu kadınlardan birinin kaburgası kırılmıştı. Bir yıl sonra yine İrlanda kıyılarında beş yüzücü, çevrelerinde agresif bir yunus olduğuiçin kurtarılmak zorunda kalmıştı.

Yunusların bu saldırısı, akıllara son zamanlarda artan köpekbalığı saldırılarını getirdi. Köpekbalıklarının tekne saldırıları, bilim insanları tarafından iki şekilde yorumlanıyor. Bunlardan biri zamanında bir dişinin insanlar tarafından kötü muamele gördüğü için intikam olarak diğer köpekbalıklarını teknelere saldırmaları amacıyla örgütlediği.

Diğer yorum ise köpekbalıklarının yavrularına avlanmayı öğretirken gerçek besin kaynakları yerine teknelere saldırması. Denizcilerin anlatımlarına göre, köpekbalıkları teknelerin dümenine saldırdıktan sonra geri çekiliyor. Dolayısıyla ikinci senaryonun gerçek olma olasılığı ilkine göre daha yüksek.

Mısır'da art arda deniz faciaları: Önce köpek balığı saldırısı, şimdi de tekne yangınıMısır’da art arda deniz faciaları: Önce köpek balığı saldırısı, şimdi de tekne yangını

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.