Cop28’de tuhaf tartışma: Zirve başkanı ‘bizim fosil yakıtımız zararsız’ diyor
Fuji Dağı bugünlerde bir "tuhaf" görünüyor. Dağın daha önce çekilen milyonlarca fotoğrafına, yapılan onbinlerce resmiyle kıyaslayınca fotoğrafta eksik bir şey var. Japonya'nın sembolü dağa dikkatle bakın, bakalım ne olduğunu bulabilecek misiniz?
Gitmeseniz de görmeseniz de Japonya’nın ünlü Fuji dağını bilirsiniz, fotoğrafına, Japonya’da kendi başına bir sanat dalı gibi olan resimlerine mutlaka bir yerde denk gelmişsinizdir.
Cetvelle çizilmiş gibi simetrik, dini törenlere ev sahipliği yapacak kadar kutsal, Japon kültürünü temsil etmesiyle sembolik, zirvesindeki buzul manzarasıyla ikonik, zirvesi Japonya’nın en yüksek noktasını işaretleyen dağ bugünlerde bir “tuhaf,” adeta çıplak görünüyor.
Sebebi az ya da çok zirvesine konik bir şapka gibi oturan buz, daha doğrusu buzun yokluğu.
Fuji Dağının zirvesi yaz kış beyaz bir külahla kaplı olurdu. Burada artık kalıcılaşmış bir buzul vardı, ayrıca dağ zaten her yıl ekim ayından itibaren kar yağışı almaya başlardı.
Bu durum aynı zamanda bir rekora işaret ediyor. Fuji Dağı’yla ilgili kayıtlar 130 yıl önce tutulmaya başlandı. Japonya’nın en yüksek dağının zirvelerine genellikle ekim ayı başında bir tutam da olsa kar yağardı. Ancak alışılmadık derecede sıcak hava nedeniyle bu yıl şimdiye kadar hiç kar yağışı rapor edilmedi. Bu 130 yıldır karın ilk kez bu kadar geciktiğini gösteriyor.
BBC’nin AFP’den aktardığına göre geçen yıl kar zirveye 5 ekimde düşmüştü. Japonya bu yıl kayıtlara geçen en sıcak yılı yaşadı. Haziran – Ağustos ayları arasındaki sıcaklık ortalamanın 1.76C üzerindeydi.