Kanada’nın orman yangını krizi: Bütçe ve iklim değişikliğiyle mücadele yetersiz

Kanada'da haftalardır devam eden orman yangınları milyonlarca hektarlık araziyi yaktı ve 100 binden fazla Kanadalı evinden oldu. Uzmanlar iklim değişikliği ve insanların zararlı faaliyetlerinin önümüzdeki yıllarda yangın sezonlarını daha da kötüleştireceği konusunda uyarıyor.

Çevre 12 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ABD'nin kuzey doğu eyaletleri, Kanada'da günlerdir devam eden orman yangınlarından oluşan dumanların etkisi altında kaldı. Fotoğraf: AA

Fransa, Şili, Kosta Rika, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’dan başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından 1.100’den fazla itfaiyeci Kanada’nın şiddetli yangın sezonuyla mücadeleye yardımcı olmak için ülkeye geldi. Kanada Kurumlar Arası Orman Yangınları Merkezi, çarşamba günü 441 olan yangın sayısının cuma günü itibarıyla 421’e düştüğünü bildirdi. Hafta başında Quebec’teki yangınlardan çıkan duman, ABD’ye ulaşarak New York ve Detroit’i adeta dünyanın en kirli havasına sahip şehirleri olmak için yarıştırır hale getirdi. Cuma günü yağmur ve serin havanın da etkisiyle itfaiye ekipleri bölgede ilerleme kaydedebildi.

Kontrolden çıktığı kabul edilen yangınların sayısı ise çarşamba günü 256’yken Quebec bölgesini esir alan yağmurların da yardımıyla 230’a düştü. Bu yıl şimdiye kadar 43 bin km2’den fazla alan yandı. Bu da Kanada’da 2023 yılını yangınlar açısından kayıtlara geçen en kötü ikinci yıl haline getirdi.

Bununla birlikte Kanada’nın orman yangınlarını önleme kapasitesi; bütçe kesintileri, ülkenin orman hizmetleri personelinin bir kısmının kaybedilmesi ve yangın önlemek için gereken bürokrasinin uğraştırıcılığı nedeniyle onlarca yıldır azalıyor. Pek çok Kanadalı, ülkenin orman yangınlarıyla mücadele için yeterli kaynağa sahip olup olmadığını sorgularken, uzmanlar hükümetin orman yangınlarını önlemek için elinden geleni yapmaya odaklanması gerektiğini söylüyor.

ABD hükümetine bağlı AirNow sitesi, New York şehri ve civarında hava kalitesi seviyesini turuncu renkten 165 kırmızı renge çıkardı. Fotoğraf: AA

British Columbia, alışılmadık derecede sıcak geçen 2021 orman yangını sezonunda 601 milyon dolar harcandığını bildiriyor. Halbuki eyaletin mevcut orman yangını önleme bütçesi sadece 32 milyon dolar. Uzmanlar Kanada’nın yaygın bir uygulama haline getirmesi gereken yöntemlerden birinin yangınlara sebebiyet verebilecek ağaçları, ölü dalları, çalıları ve diğer malzemeleri kontrollü koşullar altında yakmak olduğunu söylüyor. Bunun aynı zamanda ekolojik yenilenmeyi de teşvik ederek güneş ışığının orman tabanına ulaşmasını sağlayacağını, yeniden büyümeyi teşvik edeceğini ve bazı ağaç türlerinin kozalaklarını açarak tohumları serbest bırakacağını belirtiyorlar. 

Western Üniversitesi Coğrafya ve Çevre Bölümü Başkanı Katrina Moser, “Karlar daha erken eriyor ve bitki örtüsü daha kuru. İster yıldırımdan kaynaklansın isterse insanların dikkatsizliğinden, ufak bir tutuşma yangını tetikleyebiliyor. Bu yılın olağandışı olduğuna şüphe yok ancak bence bu aynı zamanda gelecekte nelerle karşılaşacağımızın da habercisi” dedi.

Ottowa semalarını kıyamet turuncusuna bürüyen orman yangınları, mecliste de tartışmalara yol açtı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ve Liberal Parti, muhafazakarları iklim değişikliğine karşı ciddi politikalar üretmemekle suçladı. Blox Québécois ve Yeni Demokrat Parti ise fosil yakıt şirketlerine verilen sübvansiyonları ve tartışma yaratan kaynak çıkarma projelerine verilen onayları gerekçe göstererek Trudeau hükümetini iklim kriziyle mücadelede başarısız olmakla suçladı.

Doğu yakasında göz gözü görmüyor... ABD, bir sabah kendini devcileyin bir Meksika'ya dönüşmüş olarak bulduDoğu yakasında göz gözü görmüyor… ABD, bir sabah kendini devcileyin bir Meksika’ya dönüşmüş olarak buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.