
Karadeniz’in Zeugması Hadrianopolis’in mozaikleri
Deniz ekosisteminin geleceğini tehdit eden hayalet ağların temizliği için Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan işbirliği yapıyor. ‘Karadeniz'i Sessiz Katillerden Koruyalım’ adlı projeyle sekiz ton ağın denizden toplanması hedefleniyor.
Karadeniz’de artan kirlilik, aşırı avlanma ve özellikle ‘hayalet ağlar’ olarak adlandırılan atık balık ağları deniz ekosisteminin geleceğini tehdit ediyor. balıkçıların denize attığı ağlardan kopan hayalet ağlar balık popülasyonunda azalmaya neden oluyor, deniz yaşamını olumsuz etkiliyor. Şimdi dört ülke hayalet ağlarla mücadele için işbirliği yapıyor.
Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan’daki üniversitelerin ortaklaşa hazırladığı AB destekli ‘Karadeniz’i Sessiz Katillerden Koruyalım’ adlı proje için bilim insanları ve akademisyenler çalışma başlattı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi’nin proje ortağı olduğu, liderliğini Romanya’nın üstlendiği sınır ötesi projede seçilmiş kıyı alanlarda hayalet ağların varlığının tespiti, haritalanması ve sekiz ton ağın denizden toplanması ya da geri dönüştürülmesi hedefleniyor.
Bu ağlar denizde kaldığı sürece balıkları öldürmeye devam ediyor.
KTÜ’lü proje koordinatörü Prof. Dr. Coşkun Erüz 18 ay sürecek 480 bin avro bütçeli projeye ilişkin “Bu projemizin amacı Karadeniz’de bulunan ve bulundukları sürece canlılara zarar veren, öldürmeye devam eden ıskarta ağ olarak adlandırılan denizde bırakılmış, terk edilmiş ya da bir şekilde denize gitmiş olan balıkçılık ağları ve ekipmanların denizden uzaklaştırılması. Projenin liderliğini Romanya yürütüyor. Türkiye ayağını KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi olarak biz yürütüyoruz. Aynı şekilde Bulgaristan ve Gürcistan’da da ortağı bulunuyor” dedi.
Prof. Dr. Erüz projenin adının nereden geldiğini de şöyle anlattı: “Bu ağlar denizde kaldığı sürece istem dışı olarak balık avlamaya devam ediyor. Yüzyılı bulan sürede öldürmeye devam ediyor. Dolayısıyla projemizin adını ‘Karadeniz’i Sessiz Katillerden Kurtaralım’ koyduk. Amaç Karadeniz’i bu istem dışı atılan ya da terk edilen ağlardan kurtarmak. Çünkü bunların boyları yüzlerce metre, tonlarca ağırlıkta ve Karadeniz’in dibini komple kapatabiliyor. Bunu azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca mevcutların denizden toplanması, yeni ağların terk edilmemesi için de balıkçılarla ve ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte işbirliği yaparak çalışmayı yürüteceğiz.”