Karadeniz’de artan tansiyon buğday fiyatlarını yükseltti

Ukrayna- Rusya gerginliği ve Tahıl Koridoru anlaşmasının son bulması dünya piyasalarında hububat fiyatlarını etkiliyor. Buğdayın Chicago borsasındaki vadeli kontratlarının fiyatı artmaya devam ediyor.

Ekonomi 8 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Tahıl koridorunun bitmesi ve Rusya-Ukrayna çatışmasının artması borsalarda buğday fiyatını etkiledi.

Buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları Karadeniz’de gerilimin tırmanması sonrasında arza dair endişelerin güçlenmesiyle geçen haftaki kazanımlarını artırarak yüzde 2’nin üzerinde yükseldi. Rusya, geçen hafta önemli bir ihracat merkezi olan Karadeniz’deki Novorossiysk limanı yakınındaki Rus deniz üssüne Ukrayna’nın saldırdığını ve Rus savaş gemilerinin İHA’ları imha ettiğini açıklamıştı.

Ukrayna-Rusya barışı görüşmeleri Suudi Arabistan'da başladı: Rusya davetli değil ama yakından izliyorUkrayna-Rusya barışı görüşmeleri Suudi Arabistan’da başladı: Rusya davetli değil ama yakından izliyor

Hindistan vergileri düşürmeye hazırlanıyor

Rusya 2 Ağustos’ta Ukrayna’nın tahıl ihraç etmesini engellemek amacıyla Ukrayna’nın Tuna Nehri’ndeki İzmail limanına saldırmıştı. Buğday vergilerini düşürmeyi ya da tamamen kaldırmayı değerlendiren Hindistan’da talebin artacağı beklentileri de fiyatların artmasına neden oldu.

Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğday vadeli kontratları 6.54 dolar/bushel ile 2 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından yüzde 2.1 artışla 6.46 dolar/bushel, yani 237.4 dolar/ton seviyesine yükseldi. Soya fasulyesi ise yüzde 1.7 gerileyerek 13.10 dolar/bushel yani 481.3 dolar/ton seviyesine geriledi. Mısır da yüzde 0.2’lik düşüşle 4.96 dolar/bushel yani 195.3 dolar/ton seviyesine geriledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.