Kestane balı da iklim değişikliğinin kurbanı oldu

İklim değişikliği Karadeniz bölgesinde kestane balı rekoltesinde büyük düşüşe neden oldu. Arıcılar, yağışlar ve sellerle ani yükselen sıcaklıklar nedeniyle normalin üçte biri kadar bal elde edebildi.

Çevre 2 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Olumsuz mevsim koşulları nedeniyle kestane balında rekolte düştü.

Koyu, boğaz yakan kestane balı, Karadeniz’de etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün kaybı ve rekoltede etkilendi. Düzce Üniversitesi (DÜ) Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Karadeniz Bölgesi’nde kestane balı hasadının başladığını söyledi. Bölgede son dönemde yaşanan kuvvetli yağışlar ve sellerle ani yükselen sıcaklıkların ürün kaybına yol açarak rekolteyi düşürdüğünü vurgulayan Kekeçoğlu, “Geçen yılın 3’te 1’i kadar bir bal rekoltemiz oldu ve bu bizi çok üzdü. Sadece bizde (DAGEM) değil tüm arıcılarımızda düşüş yaşandı” dedi.

Verim beklentilerin altında 

Kekeçoğlu, kestane balı üzerinde araştırma yapan akademisyenler olarak bu yılki bal hasadının kalitesini merakla beklediklerini belirterek şu ana kadarki beklentilerin çok altında bir verimle karşılaştıklarını da vurguladı. Karadeniz Bölgesi’nde son dönemdeki  kuvvetli yağışlar ve sellerle ani yükselen sıcaklıkların ürün kaybına yol açarak rekolteyi düşürdüğünü vurgulayan Kekeçoğlu, “Geçen yılın 3’te 1’i kadar bir bal rekoltemiz oldu ve bu bizi çok üzdü. Sadece bizde (DAGEM) değil tüm arıcılarımızda düşüş yaşandı” dedi.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde (DAGEM) arıcılık öğrenmek isteyen gençlere eğitim veriliyor.

Mevsimsel olumsuzluklara karşı DAGEM olarak her yıl değişen şartlara göre yeni önlemler aldıklarını ve arıcıları bu doğrultuda uyardıklarını aktaran Kekeçoğlu, katma değeri yüksek diğer arı ürünleri konusunda da arıcıları yönlendirdiklerini anlattı.

Erdoğan 460 TL'lik şifa tavsiyesi verdi, sosyal medya onu konuştuErdoğan 460 TL’lik şifa tavsiyesi verdi, sosyal medya onu konuştu

‘Hava şartlarına karşı yapacak bir şey yok’

Özellikle arı zehri üretimi, arı zehrinin sağlık alanındaki kullanımı, apilarnil kullanımı ve sağlık alanına katkıları yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten, Kekeçoğlu, olumsuz hava şartlarına bağlı rekolte düşüşünü engellemenin mümkün olmadığını da söyledi. Meral Kekeçoğlu, “Bu, bir günlük bir olay değil, yüzyılların getirdiği durum, iklim değişikliğine bağlı değişimler oluyor. Bunlar, çevreye verdiğimiz zararlar nedeniyle gelişen değişimler.” dedi.

Bu sefer de bal kaçakçılığıBu sefer de bal kaçakçılığı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.