Kılıçdaroğlu Akbelen’de protesto edildi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün maden için istimlak edilen Akbelen ormanındaki ağaç kesimine karşı eylem yapan köylüleri ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, kesimin yapıldığı alana girmeyince protesto edildi. Öte yandan Mahmut Tanal’ın bir çevreciye söylediği sözler tepki çekti.

Çevre 29 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaç kesimine karşı bölge halkı ve çevreciler 2019’dan beri mücadele ediyor.

İkizköylülerin Orman Genel Müdürlüğü’ne karşı Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmeyi durdurma davası sürerken Akbelen Ormanı’nda Temmuz 2021’de 100’den fazla ağaç kesilmişti. Ancak ağaç kesimi, İkizköylülerin ve çevre aktivistlerinin bölgedeki protestoları üzerine durmuştu. İkizköylüler ardından da ormanda çadır kurarak nöbet tutmaya başlamıştı. Köylülerin bu eylemleri iki yılı aşkın süredir ormanda ağaç kesilmesinin önüne geçiyordu.

Ancak bölge idare mahkemesi geçen yıl Aralık ayında daha önce verilmiş yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı, böylece şirketin yeniden ağaç kesmesinin önü açıldı. 24 Temmuz sabahı ormana çok sayıda jandarma ekibi ve TOMA sevk edilerek, köylüler alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı ve kesim işlemi yeniden başladı.

Maden için istimlak edilen alandaki ormanda pazartesi sabahı başlayan kesim ve bu kesime karşı köylülerin protestoları devam ediyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Akbelen'de ormanı kesen Limak'ın patroniçesi Ebru Özdemir'i yönetimden istifaya zorladıDoğal Hayatı Koruma Vakfı, Akbelen’de ormanı kesen Limak’ın patroniçesi Ebru Özdemir’i yönetimden istifaya zorladı

Kılıçdaroğlu’ndan ‘tekrar geleceğim’ sözü

Kesimin beşinci gününde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akbelen Ormanı’nı korumak için iki yıldır doğa nöbeti tutarak mücadele eden köylüler ve çevrecilerle bir araya geldi.

Köylüleri ve çevrecileri dinleyen Kılıçdaroğlu “Türkiye’nin hangi coğrafyasına gitseniz benzer olaylar var. Ama siz direniyorsunuz. Kemal kardeşiniz sizin yanınızda, hiç endişe etmeyin. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Sizin mücadeleniz sıradan bir mücadele değil. Sizin mücadele hak mücadelesidir. Hak mücadelesi kolektif bir mücadeledir. Ben bu davayı sonuna kadar izleyeceğim. Buraya tekrar geleceğim” dedi.

Kılıçdaroğlu protesto üzerine kesim alanına gitti

Açıklama sonrası alanı terk etmek üzere aracına binen Kılıçdaroğlu’nun önü kesildi. “Arabaya değil barikata” sloganıyla çevrecilerin verdiği tepki üzerine Kılıçdaroğlu kesim alanına gitme kararı aldı.

Kılıçdaroğlu’nun ormana girmesine izin verilirken barikatı aşıp kesim alanına girmeye çalışan çevrecilere jandarma biber gazı ve copla müdahale etti, gözaltına alınanlar oldu.

Akbelen’deki kesim alanında gözaltına alınan 3 kişiden ikisinin Kılıçdaroğlu’nun ricası üzerine serbest bırakıldığını, bir kişinin ise gözaltında kaldığı öğrenildi. Çevreciler ve köylüler o kişinin de serbest bırakılmasını istedi. Kılıçdaroğlu kesim alanında yaptığı incelemeler sonrası beraberindeki heyetle birlikte Muğla merkeze gitti.

Fotoğraf: Hazar Dost / Kılıçdaroğlu’nun ardından kesim alanına girmek isteyenlere jandarma müdahale etti.

10Haber muhabiri Hazar Dost’un da içinde bulunduğu gazetecilere biber gazıyla müdahale edildi.

Mahmut Tanal’ın sözleri tepki çekti

Akbelen’e giden CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın bir vatandaşla diyaloğu ise sosyal medyada tepkilere neden oldu. Bir kadın Tanal’a “İyi ki iktidar olamadınız. Yoksa bunlar yerine sizin karşınızda duracaktık” dedi. Tanal’ın kadına cevabı ise “Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik” oldu. Vatandaş ise “Bizim sayemizde iktidar olacaktınız” dedi.Tanal alandan uzaklaşırken tekrar kadına dönüp “AKP’nin ekmeğine yağ sürüyorsun. AKP’nin provokatörüsün” deyince alandan “Yuh” sesleri yükseldi ve alandaki bazı kişiler Tanal’a alandan çıkmasını söyledi.

Mahmut Tanal tepki çeken görüntüler üzerine Twitter hesabından bir açıklama yayımladı. Tanal’a göre tartışma Tanal’ın güvenlik güçlerinin de gidişattan memnun olmadığını söylemesiyle başladı. Tepki çeken sözlerinin muhataplarının ‘CHP heyetinin Akbelen’de bulunmasından rahatsızlık duyan birtakım siyasi oluşumların’ mensupları olduğunu söyledi. Bu kişilerin kendisine ‘asker ve  polis savunuculuğu yaptığı’ gerekçesiyle sataştığını belirtti.

YSP’li vekil müdahale sırasında yere düştü

Jandarma barikatının açılmasını isteyen YSP Milletvekili Burcugül Çubuk’a müdahale edildi. Kalkanlarla yere düşürülen Çubuk, barikatın arkasına alındı. Daha sonra vekil olduğunun anlaşılması üzerine Çubuk bırakıldı.

Akbelen’in en genç direnişçisi: Esra Işık

Jandarmanın müdahalesine “Bu mu bize reva görülen? Biz bu ağaçları korumaktan başka ne yaptık?” diyerek tepki gösterenlerden biri de Esra Işık’tı.

O, Akbelen Direnişi’ni 2019’da başlatanlardan. 20’li yaşlarında, köyünü, doğasını seven biri.

Olaylar yatışıp, siyasiler alandan ayrılınca 10Haber’e konuşan Esra Işık, 2019’dan bu yana yaşadıklarını tek nefeste anlatabilecek kadar heyecanlı.

Bacaklarında ve kollarındaki morluklar, geçen hafta başlayan kesime engel olmak isterken karşılaştığı jandarma müdahalesinden kaynaklanıyor.

Akbelen ormanını korumak için annesi, ninesiyle direndiğini anlatan Esra, “Biz artık topraklarımızdan koparılmak istemiyoruz. ‘Bu istimlaka hayır!’ diyerek başladık. Şirket, suyumuzu kesip, tehdit etti. Yılmadık, direndik” diyor.

Direnmelerinin nedenini, “İkizköylülerin yaşayabileceği başka bir yer yok” diyerek anlatan Işık, termik santral madenlerinin, bu zaman kadar 10 köyü yok ettiğini belirtiyor.


YK Enerji’den Akbelen açıklaması

YK Enerji olarak bilinen şirket Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi’nin 2014’te özelleştirildikten sonra IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji ortaklığı tarafından 23 Aralık 2014’te işletilmek üzere devralınmasıyla kuruldu. Bu santrallerde linyit kömürü ile elektrik üretiliyor. Akbelen ormanının altında da linyit rezervi bulunuyor.

Şirket süren eylemlerle ilgili paylaştığı bilgi notunda geçen kasım sonunda hazırlanan üçüncü bilirkişi raporunun ardından mahkemenin kesimle ilgili yürütmeyi durdurma kararını kaldırdığını hatırlattı. Bu raporda ormanın kömür madenciliğine açılabileceği yazıyordu.

Ayrıca bu santrallerin Ege bölgesinde kullanılan elektriğin yüzde 62’sini karşıladığı belirtildi. Şirketin açıklamasında “2023 Eylül ayına kadar Akbelen sahasına madencilik faaliyetleri devam etmediği takdirde elektrik üretimi 2024 yılı içerisinde durmak zorunda kalacaktır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, kesilen ağaçlara karşılık ağaçlandırma çalışmaları yapıldığı, santrallerin çevre izin, lisans ve yatırımlarını büyük oranda tamamladığı gibi bilgiler sıralandı.

Akbelen’e giden Başarır’dan ‘bana bağırma’ açıklaması: Provokatör bunlar, köylülere saldırdılarAkbelen’e giden Başarır’dan ‘bana bağırma’ açıklaması: Provokatör bunlar, köylülere saldırdılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.