Türkiye kültür balıkçılığında üretim rekoruna koştu
Kızılırmak'ın İmranlı'dan geçen kısmında ölü balıklar kıyıya vurdu, piknik yapmak isteyenler su kenarından uzaklaştı. Artık her sene bu manzara var. Balık ölümleri küresel ısınmanın ve çevresel bozulmanın en doğrudan sonuçlarından biri.
Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğup Karadeniz’e dökülen Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ta her yıl yaz döneminde balık ölümleri yaşanıyor. Bu sene ırmağın Köklüce köyü yakınlarından geçen bölümlerinde nehir akıntısında sürüklenen ölü balıklarda morluk ve şişkinlik görüldü. Bazı bölümlerde de ölü balıklar ağaçlara ve kayalıklara takıldığı için ırmak kenarındaki kötü koku nedeniyle piknikçiler sudan uzakta ağaçlık alanlara kamp kurdu.
Irmak kenarına ailesiyle pikniğe gelen Sercan Soyugüzel bu kötü manzarayla ilk kez karşılaşmadıklarını, sürekli bu bölgeye geldiklerini söyledi. Sivaslılar arasında bilinen bir yerde olduklarını söyleyen Sercan Soyugüzel “Özellikle yaza giriş dönemlerinde hep karşılaşıyoruz. Bayağı balık ölümü oluyor. Bu ölümleri sadece bu kısımda değil bütün ırmak boyunca görebiliriz” dedi.
Balık ölümlerin yaşandığı ırmak suyunun tarımda da kullanıldığını belirten Soyugüzel Orman Müdürlüğü’nden gördükleri ekiplere bunu anlattıklarını, onların da konuyu araştırdıklarını belirttiklerini söyledi.
Sercan Soyugüzel “Vatandaşların duyarsızlığı mı ya da fabrikalardan gelen atıklar mı sebep oluyor, bilemiyoruz. Biz de burası sakin oluyor diye geldik ama şu an koku var. Yine de biraz kenarlarda oturduğumuzda pikniğimizi yapabiliyoruz. Bildiğim kadarıyla şu an balık avı yasağı var. Kocaman balıklar burada ölüyor. Seveni var, mevsiminde tutanı var. Birkaç balıkta denk geldik, bir sürü de yumurtaları var. Bu balıklar ölüyor, doğanın dengesi bozuluyor” diye konuştu.
Kızılırmak nehrinin taşıdığı su miktarı, özellikle yaz aylarında artık geçmişe kıyasla çok daha az. Ayrıca bu suda ciddi kimyasal kirlilik olduğu da biliniyor.
Irmağın taşıdığı suyun daha az olmasının ise iki temel sebebi var: 1. Küresel ısınma nedeniyle ırmağı besleyen bölgelere daha az kar yağışı olması; 2. Irmağın suyunun tarımsal sulamada daha fazla kullanılmadı.
Irmakta su miktarı azalınca doğal olarak o suyun içindeki toplam oksijen miktarı da azalıyor ve bu da ırmakta yaşayan balıkların boğularak ölmesine neden oluyor. Toplu balık ölümlerinin sebebi bu: Oksijen yokluğu.