Pelosi FBI’ya seslendi: Ateşkes isteyenler Rus yanlısı olabilir
ABD'de yapılan araştırmaya göre köpek balıklarının garip hareketlerin sebebi, insanların bıraktığı kullandığı kokainden kaynaklanıyormuş. Uzmanlar, 'Vücudumuza aldığımız her şey atık sulara karışıyor ve deniz yaşamı ve su kaynakları bunlara maruz kalıyor' ifadesiyle açıklıyor durumu.
ABD’de yapılan araştırmada Florida eyaleti kıyılarında köpek balıklarında görülen düzensiz davranışların, Florida açıklarına bırakılan halüsinojenik uyuşturucuların tüketilmesiyle ortaya çıkmasından şüpheleniliyor.
Araştırma ekibinin lideri, Floridalı çevre mühendisi Dr. Tracy Fanara, ‘Kokain Köpek balığı’ adını verdikleri yapım için “Bu, gerçek bir soruna ışık tutmak için dikkat çekici bir başlık; kullandığımız, ürettiğimiz, vücudumuza aldığımız her şey atık sulara karışıyor ve hayatta kalmak için bağlı olduğumuz deniz yaşamı ve su kaynakları ardından bunlara maruz kalıyor” diyor.
Discovery’nin Köpekbalığı Haftası’nda yayınlayacağı yapımlardan biri olan Kokain Köpek balığı yapımı için yaptıkları araştırmaları anlatan Fanara, “Balıkların ilaçlar, kokain, metamfetamin ve ketaminden etkilendiğini ortaya koyan araştırmalar gördük. Eğer bu kokain balyaları, kirliliğin noktasal kaynağıysa, köpekbalıklarının da bu kimyasal maddeden etkilenmiş olabileceği çok mantıklı. Kokain o kadar çözünebilir bir maddedir ki bu paketlerden herhangi biri biraz bile açılsa yapısal bütünlüğü bozulur ve uyuşturucu suya karışır” ifadelerini kullanıyor.
Florida Keys adasında incelemelerde bulunan Fanara ve Britanyalı biolog Tom Hird, köpekbalıklarının ‘garip’ davranışlar sergilediğini saptadı. Normalde insanlardan uzak olduğu bilinen bir çekiç başlı köpekbalığı doğrudan yüzücülerin üzerine geliyor ve ‘acayip’ davranışlar sergiliyordu. Araştırmacılar ayrıca bir köpekbalığı türü olan büyük camgöz balığının hayali bir nesneye odaklanarak söz konusu nokta etrafında döndüğünü gözlemledi.
Bölgede deneyler de yapan araştırmacılar, suya kokain balyası gibi görünen cisimler atıp köpekbalıklarının davranışlarını takip etti. Köpekbalıklarının çoğu, sudaki bu nesneleri ısırıyordu. Araştırma sırasında iki kez kokain balyasının kıyıya vurduğunu gören Fanara, bunun yaygın bir durum olduğunu anladı. Yine de köpekbalıklarının ne kadar kokain tükettiklerini hesaplamanın imkânsız olduğunu söylüyorlar.