Kuş türlerine ev sahipliği yapan Çakalburnu Lagünü’nde deniz marulu istilası

İzmir Körfezi'nde sıklıkla görülen deniz marulu, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle, ciddi oranda arttı.

Çevre 8 Temmuz 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

Artan kirlilik nedeniyle İzmir Körfezi’nde sıklıkla görülen ve deniz marulu olarak bilinen makroalgler, havaların ısınmasıyla arttı.

İnciraltı’nda yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Lagünü’nün 3’te 1’i insan sağlığı açısından risk oluşturmasa da denizleri tehdit eden deniz maruluyla kaplandı.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfezde deniz maruluyla, kötü kokunun da arttığını söyledi.

Yaşar, “Maalesef 2000 yılından sonra denizin en kirli olduğu dönemi yaşıyoruz. 2000 yılında Türkiye’nin ve Avrupa’nın da çok önemli arıtma tesislerinden olan Çiğli Arıtma Tesisi yapıldı. Şahane bir şekilde geri dönüş başladı. Körfezimiz mavileşmeye başladı. 2005 yılından sonra yavaş yavaş tekrar kirliliğe dönüldü. Yavaş yavaş durum kötüleşti. 2013-2014’ten sonra deniz marullarını görmeye başladık” dedi.

Her yıl kasım, nisan ve mayıs aylarında görülen deniz marulunun artık kronikleştiğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “Son 2 yıldır hiç kalkmadı. Bu yıl plankton patlamalarını gördük. Bunlar 2000 yılı öncesi gördüğümüz olaylardır. Balık ölümlerini de gördük. Kirli bir körfezdeki olabilecek her şeyi biz gördük” diye konuştu.

Marmara'da görülen 'katil yosun'un yeni rotası KaradenizMarmara’da görülen ‘katil yosun’un yeni rotası Karadeniz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.