BP’nin kârı petrol fiyatlarıyla birlikte düştü
Ülke genelinde sıcaklıklar düşmeye devam ederken İstanbul'da kar bazı ilçelerde etkisini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Marmara bölgesi için kuvvetli kar uyarısı yaptı.
İstanbul’un bazı ilçelerinde karla karışık yağmur başladı. Gece saatlerinde sıcaklıkların 8-10 derece düşeceği bilgisi de yer alan açıklamanın ardından Beylikdüzü, Sultangazi, Sarıyer ve Çatalca’da kar yağışı rüzgarla birlikte etkili oldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre bugün ülke genelinde hava parçalı çok bulutlu ve yağışlı geçecek; yağışlar genellikle yağmur ve sağanak; Trakya’nın batısı ve Güney Marmara’da, İç Ege’nin ve İç Anadolu’nun kuzey ve doğusunda, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’da zamanla karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek.
Bir başka tahmin de kar yağışıyla ilgili. MGM Marmara’nın doğusu ile Bolu ve Düzce’nin yükseklerinde kuvvetli kar yağışı beklediğini açıkladı.
MGM’den yapılan tahmine göre bugün Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu’nun yüksek kesimlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor.
Tahminler çok hızlı değişebiliyor. MGM Müdürü Şahin Şahbaz daha dün “Öngörülerimize göre yurdun iç kesimlerinde kar yağışı var ama özellikle büyükşehirlerde herhangi bir kar yağışı beklemiyoruz” demişti.
Bugün için sağanak yağışların kent genelinde devam edeceğini aktaran Şahbaz şunları kaydetmişti:
“Çarşamba günü iç kesimlerde ise soğumaya bağlı olarak sağanak, karla karışık yağmura ve yüksek kesimlerde kar yağışına dönüşecek. Perşembe günü yurdun doğu kesimleri yağış almaya devam ederken batı kesimlerde yağışlı hava etkisini kaybedecek, parçalı bulutlu hava hakim olacak. Perşembe günü Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun tamamı ve Akdeniz bölgesinin doğusunda yağışlar devam edecek.”
Kar uyarıları gelirken felaket tellallığı yapan sahte meteorologlar her gün ortaya yeni bir iddia atıyor. 10Haber olarak meteoroloji mühendislerinin bu tarz sahtekarlıklarına karşı verdiği mücadeleyi kaleme almıştık.
İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle özellikle sosyal medya herkese büyük kitlelere çok daha hızlı ulaşma imkanı yarattı. Bunun faydalarını, toplumsal katkılarını sayfalarca anlatabiliriz. Ancak bu kez konumuz gelişen iletişim teknolojileriyle ortaya çıkan bir sorun. Aslında sorun dünyanın da gündeminde. Hemen her yerde sahte haberler, sahte içerikler, dezenformasyon için üretilen metinler konuşuluyor. Türkiye’de de son aylarda dikkat çeken bir sahte bilgi tartışması yaşanıyor.
Meteoroloji profesörleri mesailerinin bir kısmını bir süredir sahte meteorologlarla harcıyor. Bu kavgayı veren meteoroloji mühendisleri özellikle bu alanda dezenformasyonla mücadele edilmediğinden şikayetçi. Üstelik Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bununla ilgili bir merkez kurulmasına rağmen kavgada yalnızlar.