Kavurucu sıcaklara küçük bir yağış arası ama İstanbul sıcak olacak

Tüm yurtta etkisi gösteren kavurucu sıcaklar önümüzdeki üç günde yerini yağışlarla birlikte gelecek serinliğe bırakacak. 10Haber’e konuşan Prof. Özdemir, kısa bir aranın ardından sıcakların devam edeceği söyledi. Özdemir “Veriler bu yılın yağışlı geçeceğini gösteriyor” dedi.

Çevre 28 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun güneybatı ve kuzeydoğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, İç Ege, Ege’nin güneyi, Batı Akdeniz’in iç kesimleri ve Doğu Akdeniz’in yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığında bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgarın yurdun güney kesimlerinde güney ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Ege kıyılarında kuvvetli esmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu hafta yurtta yer yer yağışların etkili olacağı tahmininde bulundu.

Prof. Özdemir: Bu yıl yağışlı olacak

10Haber’e konuşan Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Güven Özdemir,  “Tüm yurtta alçak basınç sistemi etkili. Eylül ayına giriyoruz o nedenle yağışlar da başlayacak. Pazartesi gününden itibaren Akdeniz bölgesinin sahil kesimi kuvvetli yağış alabilir. İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu’nun batısı ve Karadeniz kıyıları kuvvetli yağış alma ihtimali yüksek. Salı günü de  İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Anadolu’nun tamamı ve Adana- İskenderun bölgesi yağışlı olacak. Yağış alan yerler kısa süreliğine de olsa serinleyecek. Sıcaklıklara baktığımızda İstanbul pazartesinden cumaya kadar 32-35 arasında seyredecek ancak Istanbul’da yağış görünmüyor. Sadece cuma günü Trakya kısmı yağış alacak. Marmara ve Karadeniz bölgesinde haftaya pazar günü yağış bekliyoruz. Sıcaklık etkisini kaybederken sonbahar yağışlarını almaya başlayacağız. Sistemler ve modeller bu yılın yağışlı olacağını gösteriyor” dedi.

Özdemir Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz için ise sıcaklık uyarısında bulundu:

“Bu hafta çarşamba, perşembe ve cuma günü Güneydoğu Anadolu bölgesi için 39, Akdeniz için 35 dereceler söz konusu. Yani sıcaklıklar yüksek olacak. İstanbul ise Afrika sıcaklarını almayacak. Yurdun geneli için küçük bir aradan sonra sıcaklıklar devam edecek diyebiliriz”

Metropollerin üzerinde oluşan ısı adaları yağışları engelliyor

Özellikle İstanbul’da baraj doluluk oranının yüzde 30’lara gerilemesi endişelere sebep olurken Özdemir “1 Eylül’den itibaren sonbahara giriş yapacağız. Sonbaharda sıcaklıklar bir artıp bir azalır. Geçen yıl eylül ayından itibaren etkili yağışlar göremedik. Barajlarımızın durumu da ortada. İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 30’larda. Ülke genelinde bir kuraklık söz konusu ama bu yıl yağış olacak gibi görünüyor. Metropollerde özellikle karbondioksit salınımı atmosferde sera etkisi yapıyor, ısı adaları oluşuyor. Şehir sıcaklığını etrafına göre en az 4-5 derece artırıyor. Bu da yağışlara engel teşkil ediyor” diye konuştu.

Yaş termometre sıcaklığı da nereden çıktı?Yaş termometre sıcaklığı da nereden çıktı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.