Bütün dünyada sadece Munzur’da var ve nesli de tükenmek üzere

Tunceli'de keşfedilen yeni bir bitki türü dünya literatürüne kazandırıldı. Adına Munzur Öğreği denen bitkinin yayılma alanı dar olduğu için nesli tükenme tehlikesi altında.

Çevre 31 Ekim 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Munzur Öğreği.

Tunceli sık sık adını endemik bitki türleriyle sık duyurur. Örneğin Munzur Dağları’ndaki sayısız bitkiden 43’ü sadece bölgede yetişen endemik türler. Çan Çiçeği, Erzincan Kirazı, Bindebir Keklik Otu, Munzur Kekiği, Munzur Düğün Çiçeği, Dağçayı, Oltuotu bunlardan birkaçı. Şimdi yine yeni bir bitki türüyle gündeme geldi Tunceli.

Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Yavuz Paksoy tarafından yapılan alan araştırmasında dünya üzerinde sadece Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı Kocatepe köyü Yalmanlar mezrasında bulunan yeni bir bitki türü keşfedildi.

Doç. Dr. Mehmet Yavuz Paksoy’un yanı sıra Selçuk Üniversitesi ve Moskova Üniversitesinde görev yapan bilim insanlarının ortak çalışmaları sonucu dünya literatürüne kazandırılan yeni türe heracleum Munzurense (Munzur öğreği) ismi verildi.

İHA’ya konuşan Paksoy keşfedilen bitkiyi dünyaya tanıttıklarını belirterek keşifle Türkiye’de yayılış gösteren 18 maydanozgiller familyasına ait tür sayısının yeni keşifle 19’a çıktığını söyledi. Bitkiyi Kocatepe köyü ile Yalmanlar mezrası arasında tespit ettiklerini aktaran Doç. Dr. Paksoy “Bitkinin dünyada başka bir yerde yayılışı yok. Yayılış alanı da bir kilometrekareden daha küçük. Uluslararası bitki koruma kriterlerine göre nesli tükenme tehlikesi altında ve bu tehlike çok yüksek. Yayılış alanı çok dar ve bölgede otlatma çok fazla” dedi.

Bugün Biyolojik Çeşitlilik Günü: Türkiye 3 bin 703 endemik türe ev sahipliği yapıyorBugün Biyolojik Çeşitlilik Günü: Türkiye 3 bin 703 endemik türe ev sahipliği yapıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.