NATO boru hattından sızan akaryakıt Sapanca Gölü’ne karıştı

Kocaeli Kartepe'de yol çalışması sırasında delinen NATO boru hattından sızan akaryakıt önce Maşukiye Deresi'ne, buradan da Sapanca Gölü'ne karıştı.

Çevre 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye’de en az 28 adet NATO harekat ve radar üssü bulunduğu belirtiliyor. Bunlardan biri de Kocaeli’ndeki Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi. Bu üsler diğer askeri yerleşimler gibi farklı altyapı sistemlerine sahip. Bu da bazen yol çalışması gibi durumlarda kazalara neden olabiliyor.

Kocaeli Kartepe’deki yol çalışması sırasında da NATO boru hattı zarar gördü ve sızıntı başladı. Sızan akaryakıt önce Maşukiye Deresi’ne buradan da Sapanca Gölü’ne karıştı.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ekipleri Maşukiye Deresi’ne vidanjörler ve yakıt emici araçlarla müdahaleye başladı. Diğer yandan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleriyse akaryakıtın Sapanca Gölü’nde yayılmasını engellemeye çalışıyor.

Göle ne kadar yakıt karıştığı konusunda henüz bilgi yok.

Konuyla ilgili Sakarya Belediyesi ekiplerinin dünkü açıklaması şöyle: “Gece yarısında NATO hattında basıncın artması sonucunda sızıntı büyümüş ve dere yatağına ulaşan yakıt maddesi Sapanca Gölü’ne karışmıştır. Ekiplerimiz gece ihbar alındığı andan itibaren konuyla ilgili aksiyon almış ve tüm birimleriyle göl sınırları içerisinde çalışmalara başlamıştır. Kocaeli ilinde yaşanan olay sonrası göl sınırlarımıza karışan yakıt maddesinin yayılımı SASKİ ekiplerimizce ivedilikle kontrol altına alınmış ve göl çevresinde bulunan içme suyu alım noktalarına ulaşması engellenmiştir. Bu saat itibarıyla SASKİ ekipleri gölün ilgili bölümlerinde kontrol altına aldığı yakıt maddesini etkisiz hale getirmek için yoğun bir mesai harcamaktadır. Öte yandan, mazotun göl ile karıştığı nokta ile su alım noktalarıyla arasındaki mesafenin uzak olması olası bir tehlikenin de engellenmesine imkân tanımıştır. Tüm vatandaşlarımız evlerinde çeşme suyu kullanımı konusunda en ufak bir problem yaşamayacaktır. Maddenin tamamen bertaraf edilmesi kısa süre içinde sağlanacaktır.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.