İstanbul’u diken üstünde tutan yanlış tahminin sebebi belli oldu

Geride bıraktığımız pazar günü için meteoroloji, valilik ve belediye art arda kar yağışı uyarılarında bulundu ancak İstanbullular soğuk ama yağışsız bir güne uyandı. Dr. Deniz Demirhan yanıltan uyarı için “Gece yarısı kuzeye kaydı” dedi.

Çevre 27 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Geçen hafta sonu soğuyan havanın etkisiyle İstanbul’un yüksek noktalarına ilk kar düşmüştü. Şehrin yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağsa da yağış kısa sürdü, yerini sağanağa bıraktı. Hafta başında ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü 26 Kasım Pazar günü için megakent için kar uyarısı yaptı.

Meteorolojinin uyarısının ardından İstanbul Valiliği şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için gerekli olan kış lastiği uygulamasını öne çekti. İstanbul Valiliği 1 Aralık’ta ticari araçlar için başlayacak kış lastiği zorunluluğunun 25 Kasım’a çekildiğini bildirdi.

Meteoroloji geçen hafta bu haritayı yayınlamıştı

AKOM da İstanbul’a hafta sonu soğuk ve yağış uyarısı yaptı. Sıcaklıkların 4-8 derecelere kadar düşeceği, şehrin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı görülebileceği belirtildi.

22 Kasım Çarşamba günü “Kış Tedbirleri Toplantısı”nda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül de “İstanbul’umuzda 26 Kasım Pazar günü kar yağışı bekleniyor. Bugün kurumlar arası işbirliğini sağlamak ve afet riskinin tekrar gözden geçirilmesi için Kış Tedbirleri Toplantısını yapıyoruz. Kar yağışı gibi afet ve olaylarda en önemli olan zamanlama ve koordinasyonun sağlanmasıdır” açıklaması yapmıştı.

Bunca açıklamanın ardından pazar günü İstanbul’a kar yağmadı. Hatta İstanbul’un merkezine ve sahil kesimlerine yağmur dahi yağmadı. Bu da akıllara “Kurumlar nasıl yanlış alarm veriyor?” sorusunu getirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan

10Haber’e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan “Böyle bir yağış bekleniyordu, sıcaklıklarda da azalma vardı ancak biraz kuzeye kaydı. Çok kuvvetli rüzgar vardı, bir alçak merkez üzerimize yaklaşıyordu. Pazar günü öğleden sonrası için kar yağışı görünüyordu ama gece yarısı kuzeye kaydı. Hava tahmini saatlik, dakikalık değişebilen dinamik bir yapıdır. Siz atmosferden tahminde bulunursunuz ama asla kesin değildir. Beş bin metre yükseklikteki bir sistem bizi etkileyecekti ama çok az bir kayma bile sıcaklığımızı etkiliyor.  Sistem tam üzerinize gelmediğinde yağış bırakmıyor. Batı ve Doğu Karadeniz’de kar yağışları oldu” dedi.

Fırtına, sağanak ve sel: Kış, yurda afetlerle giriş yaptıFırtına, sağanak ve sel: Kış, yurda afetlerle giriş yaptı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.