Pes artık: Bu yüzyılın sonunda, İngiltere’nin geçen yılki rekor sıcakları ‘Serin’ kabul edilecekmiş

Her yılın bir öncekinden daha sıcak olacağına dair kritik bir veriyle karşı karşıyayız. İngiltere Meteoroloji Ofisi tahminlerine göre İngiltere'de 2022'de kırılan sıcaklık rekorları, bu yüzyılın sonuna gelindiğinde artık 'serin hava' olarak kabul edilecek.

Çevre 29 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

İngiltere Meteoroloji Ofisi Met tarafından yayımlanan rapora göre geçen yıl 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklar olağanüstü olarak kayıtlara geçmiş.

BBC’nin haberleştirdiği sözkonusu raporu kaleme alan bilim insanları, yaptıkları projeksiyonda, karbon emisyonlarının beklendiği gibi devam etmesi durumunda çok can sıkıcı bir veriye ulaştılar: 2060 yılına gelindiğinde, 2022’deki sıcaklık dalgası ‘ortalama’ haline gelecek. 2100 itibarıyla, 2022’nin kavurucu sıcakları, ‘serin hava’ olarak tanımlanacak.

Raporun baş yazarı Mike Kendon, “Yaşadığımız en sıcak günler, bunlar da belirgin bir şekilde artıyor” derken, “Daha sıcak yazlar da daha sıcak günler de sıklaşacak” tahmininde bulunuyor.

Kraliyet Meteoroloji Derneği’nden Profesör Liz Bentley, “Bu (aşırı sıcaklık) eğilimi bu yüzyıl boyunca artacak. Gelecekteki iklim projeksiyonlarına bakarsanız, daha sıcak, daha kuru yazlara doğru yol alıyoruz. Bu yüzden benim için 2022, gelecekteki yıllarda karşılaşacağımız değişimlerin işareti” diyor.

Uzmanlar iklim değişikliğiyle birlikte bu tür sıcaklıkların artık daha olası hale gelmesi nedeniyle, İngiltere’nin yoğun sıcaklık ve sel gibi diğer aşırı iklim olayları için hazırlıklı olmasını tavsiye ediyor.

Yandığımız kadar varmış: Temmuz 2023, tarihin en sıcak ayı olacakYandığımız kadar varmış: Temmuz 2023, tarihin en sıcak ayı olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.