Portekizde orman yangını: 1400 kişi tahliye edildi

Yüzlerce itfaiyeci Portekiz'in güneyinde binlerce hektarlık alanı kül eden ve yaklaşık 1400 kişinin tedbir amaçlı tahliyesine yol açan yangını söndürmeye çalışıyor.

Çevre 9 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
880 itfaiyeci Odemira'daki yangını söndürmeye çalışıyor. Fotoğraf: LUIS FORRA/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Portekiz’in Alentejo bölgesindeki Odemira’da cumartesi günü başlayan yangınlar, ülkenin en çok turist çeken yerlerinden biri olan Algarve’ye doğru yayıldı. Bölgeye 800’den fazla itfaiyeci müdahale etse de yüksek sıcaklıklar ve şiddetli rüzgarlar, yaklaşık 6700 hektarlık (16 bin 500 dönüm) alanı tahrip eden alevlerle mücadele çalışmalarını zorlaştırıyor.

Acil durum ve sivil koruma otoritesi komutanı José Ribeiro, zorlu hava şartlarının devam etmesinin beklendiğini belirtiyor. Odemira Belediye Başkanı Helder Guerreiro ise durumu ‘kritik, zor ve karmaşık’ olarak nitelendirdi. Ribeiro orman yangınını kontrol altına almak için ‘yapılacak çok iş’ olduğunu söyledi.

Ribeiro sabah brifingi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu endişe verici bir durum’ dedi ve yanmaya devam eden iki bölgenin olduğunu, bunlardan birinin Algarve kırsalındaki yemyeşil bir dağlık alan olan Monchique’ye doğru ilerlediğini sözlerine ekledi. En son 2018 yılında yanan Monchique, kaplıcaları ve otelleri nedeniyle yerel halk ve turistler arasında popüler bir yer.

19 küçük köy, dört turistik konaklama yeri ve bir kamp alanı önlem olarak boşaltıldı. Yetkililer birkaç yolun kapatıldığını söyledi.

Portekiz gibi Güney Avrupa ülkeleri, turizmin en yoğun olduğu yaz döneminde bir yandan rekor kıran sıcaklıklarla boğuşurken, diğer yandan da orman yangınları riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle sıcak hava dalgalarının daha sık ve yoğun hale geleceğini belirtiyor.

Portekiz hava durumu ajansı IPMA, pazartesi günü başkent Lizbon da dahil olmak üzere ülkedeki altı bölgeyi aşırı sıcaklara karşı kırmızı alarm durumuna geçirdi. Yetkililer 120’den fazla belediyenin azami yangın riski altında olduğunu ilan etti.

Devlet Sivil Koruma Sekreteri Patricia Gaspar, “Gelecek günlerde yaşayacağımız hava koşulları, herhangi bir küçük yangının büyüyebileceği anlamına geliyor” dedi.

Hatay ve Balıkesir'deki orman yangınları: Sabotaj suçlamasıyla 4 kişi yakalandıHatay ve Balıkesir’deki orman yangınları: Sabotaj suçlamasıyla 4 kişi yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.