Yunanistan’da yabancı hakem tartışmasından paket içinde etek çıktı!
Eşi benzeri görülmemiş sıcak hava dalgası tüm dünyayı kasıp kavururken Fas'ta 21 kişi aşırı sıcaklardan hayatını kaybetti. Yunanistan'da son 44 yılın en uzun süreli sıcak hava dalgası yaşanırken İran'da da elektrik tüketimi rekor kırdı.
Temmuz ayından itibaren dünya genelinde etkisini gösteren sıcak hava dalgası rekor seviyedeki sıcaklıklarla birçok bölgede yaşamı olumsuz etkiledi. Bilim insanları ve meteoroloji uzmanları aşırı sıcaklıkların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu vurgulayarak gelecekte daha sık ve şiddetli sıcak hava dalgalarının yaşanabileceği konusunda uyarı yapıyor.
Avrupa bu yaz mevsiminde tarihindeki en yüksek sıcaklıkları gördü. İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerde sıcaklıklar 45 dereceyi aştı. İtalya’nın Sicilya adasında sıcaklık 48.8 dereceye ulaşarak kıtanın şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Bu aşırı sıcaklıklar, orman yangınlarının artmasına ve tarım sektöründe ciddi zararlara yol açtı.
Kuzey Amerika da sıcak hava dalgasının etkilerini şiddetli bir şekilde hissetti. ABD’nin batı eyaletlerinde sıcaklıklar 50 dereceyi buldu. Kaliforniya’da bulunan Ölüm Vadisi, 54.4 derece ile dünyanın en sıcak noktası oldu. Bu durum, enerji talebinde ciddi artışlara neden olurken, enerji altyapısında zorlanmalara ve elektrik kesintilerine yol açtı.
Asya’da Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde sıcaklıklar 50 dereceye yaklaştı. Bu da su kaynaklarının kurumasına ve tarımda verim kaybına neden oldu. Afrika’da ise özellikle Sahra Altı Afrika’da sıcaklıklar ve kuraklık zaten zor durumda olan halkın yaşam koşullarını daha da kötüleştirdi.
Sıcak hava dalgasından Akdeniz’e kıyısı olan Kuzey Afrika ülkesi Fas da etkileniyor. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ülkenin orta kesiminde yer alan Beni Mellal kentindeki hastanede aşırı sıcak hava nedeniyle 21 ölüm vakasının kayıtlara geçtiği kaydedildi. Hayatını kaybedenlerden 17’sinin hastanede tedavi gören hastalardan olduğu ifade edildi.
Yaşamını yitirenlerden çoğunun kronik hastalıklardan muzdarip hastalar ve yaşlılar olduğu, sıcaklıklardaki ciddi artışın bu kişilerin sağlık durumlarının kötüleşmesine ve ölümlerine yol açtığı aktarıldı.
Bakanlık gün içinde yaptığı bir diğer açıklamada “yüksek sıcak hava dalgasının insanların sağlığı üzerindeki etkilerini hafifletmek için acil önlemler alınacağını” duyurmuştu.
Fas Meteoroloji Müdürlüğü 21 Temmuz’da ülkenin bazı bölgelerinde çarşamba gününe kadar 46 santigrat dereceye kadar çıkacağı tahmin edilen sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara dikkatli olmaları uyarısı yapmıştı.
Kuzey Afrika’nın Akdeniz iklimine sahip ülkesi Fas özellikle son yıllarda yazın sıcaklıkların yükselmesiyle baş gösteren orman yangınlarıyla da mücadele ediyor.
Yunanistan Meteoroloji Dairesi’ne göre temmuz ayında 16 gün boyunca devam eden aşırı sıcaklar 1980’den bu yana en uzun süren sıcak hava dalgası oldu. Böyle bir durumun en son 15 gün süren sıcaklık dalgasıyla Temmuz 2023’te yaşandığını belirten uzmanlar, iklim değişikliğinin aşırı hava koşullarının başlıca nedenleri arasında bulunduğunu kaydetti.
Uzmanlar bu yılki sıcak hava dalgasından en çok Dedeağaç, Dimetoka, Taşoz, Drama, Nea Peramos, Kavala, Serez, İskeçe, Selanik ve Pire’nin etkilendiğini duyurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ülkede sıcak hava dalgasının etkili olduğu günlerde çalışanların korunması amacıyla çeşitli tedbirler almıştı.
Parthenon Tapınağı’nın da olduğu Akropolis aşırı sıcaklık nedeniyle 12.00-17.00 saatlerinde ziyarete kapalı kalmış, açık havada inşaat, kurye hizmetleri ve ürün nakliyatı gibi işlerin durdurulmasına karar verilmişti. Bu kurallara uymayan işverenlere her çalışan için 2 bin avro para cezası kesileceği duyurulmuştu.
Beyaz yakalılar ve memurlara ise 40 derecenin üstündeki sıcaklıklarda uzaktan çalışma imkanı sağlanmıştı.
Komşu İran da sıcak hava dalgasından nasibini alan ülkelerden biri. Ülkenin devlet televizyonuna konuşan elektrik dağıtım şirketi Tevanir’in Genel Müdürü Mustafa Recebi Meşhedi son günlerde ülke genelindeki ortalama sıcaklıkların geçen yılın aynı dönemine göre 2 derece arttığını ve bunun da elektrik tüketiminde aşırı yüklenmeye neden olduğunu söyledi.
Sıcaklığın son altı yılın en yüksek seviyesine ulaştığını aktaran Meşhedi “Elektrik tüketimi dün gece zirveye ulaşarak 79 bin 189 megavat oldu” dedi.
Tahran’da birkaç gün içinde sıcaklıkların daha da artacağına dair meteoroloji verilerine işaret ederek elektrik kesintileri yaşanmaması için halka tüketimde tasarruf yapma çağrısında bulunan Meşhedi “Elektrik talebini karşılayamama durumu oluşursa Tahran’da cumartesi gününün tatil ilan edilmesini isteyeceğiz. Devlet dairelerinin yanı sıra bankaların ve özel sektörün de tatil ilan edilmesi elektrik tüketiminin azaltılmasında mutlaka daha etkili olacaktır” dedi.
Ülkenin güneyinde bazı bölgelerde hava sıcaklıkları 50 derecelere ulaşırken meteoroloji tahminlerine göre bugün 40 derece olan sıcaklık cumartesi günü 42 dereceyi aşacak.