Sıcaklık Düden Şelalesi’ni de vurdu: Artık ölçmeden de fark ediliyor

Kış aylarında saniyede 94 metreküp akan Düden Şelalesi'nin suyu 8 metreküpe kadar düştü. Bu düşüş artık ölçmeye gerek olmadan sadece bakarak da anlaşılacak noktada.

Çevre 16 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Düden Şelalesi iklim kriziyle karşı karşıya.

Hava sıcaklığı tüm ülkeyi etkisi altına almışken su kaynakları da bundan nasibini alıyor. Turizmin kalbi olan Antalya’nın simgesi Düden Şelalesi’nde su gözle görülür şekilde azaldı. Kış aylarında saniyede 94 metreküp debiyle akan su, bugünlerde 8 metreküpe kadar düştü. Şelaleyi beslemek için Antalya Büyükşehir Belediyesi çevre kaynaklardan su aktarımı yapıyor.

Kuraklıkla savaşan Düden Şelalesi.

Düden Şelalesi İşletme Sorumlusu Süleyman Yavuz, su kaynaklarındaki azalmanın dünya genelinde bir sorun olduğunu, bu sorundan Düden Şelalesi’nin de etkilendiğini söyledi. Çözüm geliştirdiklerini ve takviye kaynaklarla şelalenin debisini canlı tutmaya çalıştıklarını belirten Yavuz, “Suyun döküldüğü noktada azalma var. Gelen ziyaretçilerimizin şelaleyi görmesi için su takviyesi yapılıyor. Kışın bu durum tam tersi oluyor. Suyla ilgili sorunumuz olmuyor. Hafta sonları özellikle yoğunluk artıyor. Gün içinde 5-6 bin civarı ziyaretçimiz oluyor” dedi.

Düden Şelalesi’ne ziyaretçi akınında düşüş olmadı.

15 yıl önce geldiği Düden Şelalesi’yle bugünkü şelalenin çok farklı olduğunu anlatan Levent Özdemir, çocuklarıyla birlikte geldiklerinde su seviyesini görünce şaşırdığını söyledi. Çevredeki ağaçların büyüdüğünü görünce sevindiğini anlatan Özdemir, su seviyesinin düşmesine ise üzüldüğünü söyledi.

Sıcak, çok sıcak…Sıcak, çok sıcak…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.