Benzin ve LPG’li araçlar 2025’ten sonra Stockholm şehir merkezine giremeyecek

İki yıl sonra İsveç'in Stockholm kentinin 20 semtinde yalnızca elektrikli arabalara geçiş izni verilecek. Dizel motorlu kamyonetler, ambulans, polis araçları ve engelli sürücü veya yolcu barındıran araçlar yasaktan muaf olacak.

Çevre 13 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Radikal bir karar. İsveç’in başkenti Stockholm belediyesi benzin ve LPG ile çalışan araçların şehir merkezine girmesini iki yıl sonra yasaklayacak. Başkentin 20 semtinden yalnızca elektrikli arabalar geçebilecek. Sosyal demokrat belediyenin ulaşım sorumlusu Lars Stromgen ‘günümüzde Stockholm’un hava kirliliği bebeklerde akciğer hastalıklarına, yaşlılarda ise erken ölüme sebep oluyor. Benzin ve LPG’li araçlardan çıkan zararlı egzoz gazlarına son vermeliyiz. Bu yüzden günümüzün en düşük emisyonlu bölgelerinden birini açıyoruz’ dedi.

Avrupa’nın bir çok kenti gaz emisyonlarını azaltmak için yeni düzenlemelere gidiyor. Örneğin Atina ve Madrid dizel motorlu araçlara giriş yasağı getirmişti; Fransa’da ise her arabanın ön camına hava kalitesi kriterleri göre bir etiket yerleştirilmesi ve en çok egzoz gazı emisyonu yapan arabaların şehir merkezlerine girme yasağı getirilmesi gündemde. Ancak benzin ve LPG’li araçları yasaklayarak Stockholm daha radikal bir duruş sergiliyor.

Stromgen ‘Birçok şehir düşük gaz salınımı bölgeleri oluşturduğunu iddia ediyor ancak çevreyi kirleten arabalar para karşılığı o bölgelere girebiliyor. Stockholm benzin ve LPG’li araçları kökten yasaklayarak bunu daha öteye götürüyor. Yasakları özellikle bisikletçilerin ve yayaların çok olduğu bölgelere uygulayacağız’ diye devam etti.

Ancak istisnalar olacak: Şehir merkezini yalnızca elektrikli araçlara açmayı hedefleyen uygulama, dizel motor ile çalışan kamyonetleri, polis araçlarını ve ambulansları, engelli sürücü veya yolcu barındıran arabaları yasaklardan muaf tutacak.

İsveç’in yeşil partisi hükümet ortaklarından ve Stockholm belediyesinde de kuvvetli. Parti üyeleri kararın ülke genelinde elektrikli arabaya yönelimi arttıracağı umudunda.

Taşımacılar ise memnun değil. İsveçli taşıma şirketleri konfederasyonu 2010’dan beri gaz emisyonunu yüzde 34 azalttıklarına işaret edip Yeşil parti üyeleri ve Stockholm belediyesinin çok aceleci davrandığından yakınıyor.

AB ülkeleri onayladı: Benzinli ve dizel araçlar yasaklanıyorAB ülkeleri onayladı: Benzinli ve dizel araçlar yasaklanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.