Türkiye alev alev: Bir yandan sıcaklar bir yandan da yangınlar

Türkiye yoğun sıcaklar altında orman yangınlarıyla mücadeleye devam ediyor. Kemer ve Kaş'taki yangınlar hala devam ederken müdahale de sürüyor.

Çevre 28 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Kemer'deki orman yangını devam ediyor.

Ülkenin birçok yerindeki ormanlar yangınla mücadele ediyor. Önceki gün İzmir’in Kınık ilçesinde çıkan orman yangınının çıkış nedeni ise belli oldu. İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada Musacalı Mahallesi’nde dün A.Ç’ye ait balya makinesinin alev alması sonucu başlayan yangının rüzgarın etkisiyle kısa sürede ormanlık alana yayıldığı belirtildi.

Kınık’taki orman yangını kontrol altına alındı.

Ayrıca açıklamada yangın nedeniyle tedbir amaçlı olarak Balaban, Karatekeli, Çiftlikköy ve Sucahlı mahallelerinde yaşayan 588 kişinin ve köylerde bulunan canlı hayvanların tahliye edildiği aktarıldı. Yangının saat 03.00 itibarıyla etrafının çevrelendiği, mahallelerin etrafında da güvenlik koridoru oluşturulduğunun kaydedildiği açıklamada, yangın nedeniyle can kaybı ve yaralanma olayının yaşanmadığı, herhangi bir yerleşim yeri ve meskenin de zarar görmediği aktarıldı.

Isparta’nın Gönen ilçesindeki tarlada çıkan yangın ormana sıçradı.

Isparta’da da dün alevleri hızla söndürmek için yoğun çaba sarf edildi. Gönen ilçesindeki bir tarlada çıkan anız yangınının ormanlık alana sıçramasıyla bir anda orman da alev aldı. Havadan  ve karadan müdahale edilen yangın, yaklaşık 1 hektarlık alanı küle çevirdi. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken soğutma çalışmaları ise devam ediyor. Özenle yetiştirilen ağaçların bir kıvılcımla yok olduğunu ifade eden Isparta Valisi Aydın Baruş, yangınlarda ormanların yanında içinde yaşayan canlıların da zarar gördüğünü bildirdi.

Balıkesir’deki orman yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor.

Balıkesir’in İvrindi ilçesinde de gündem orman yangınıydı. Gümeli Mahallesi mevkisinde henüz bilinmeyen bir nedenle başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edildi. Alevler kontrol altına alınırken ekipler zarar gören alanın tespit çalışmasına başladı. Yangına 72 personel, 15 arazöz, 4 su ikmal aracı, 6 dozer, 4 ilk müdahale aracının yanı sıra 3 uçak ve 6 helikopterle müdahale edildi ve çalışmalar da 4,5 saat sürdü.

Kaş’taki orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Antalya’nın Kaş ilçesinde dün ortaya çıkan yangın ise devam ediyor. Yeşilköy Mahallesi Arapmezarlığı mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının çıkış nedeni ise henüz bilinmiyor.

Kemer’deki orman yangını devam ediyor.

Öte yandan Kemer ilçesindeki yangın ise 2 gündür devam ediyor. Yangına havadan ve karadan müdahale sürerken alevlerin çoğunun kayalıktan oluşan yaklaşık 400 hektarlık bir alanı etkilediğini bildirildi. Vali Yazıcı yangının çıktığı gün tedbir amaçlı Kemer Devlet Hastanesini tahliye ettiklerini anımsatarak “Hastanemiz açık, poliklinik hizmetlerimiz devam ediyor. Hastanemiz kapalı değil. İlk akşam yatan hastaları tedbir amaçlı tahliye etmiştik. İlk akşam 10 konut tahliye edilmişti, orada tehlikemiz söz konusu değil” dedi.

İstanbul’un Beylikdüzü ilçesindeki sanayi sitesinde ise dün inşaat halindeki binayı alevler sardı. Yakuplu Mahallesi Beysan Sanayi Sitesi’nde bulunan 65 bin metrekare alana kurulu şantiyede inşaatı süren 3 katlı binanın üst katındaki tahta kalıplar henüz bilinmeyen nedenle yandı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın çevre semtlerden de görülürken itfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren müdahalesiyle yangın söndürüldü.

Yine anız yine yangın

Kütahya’da bir tarlada anız yakılması sonucu çıkan yangın, yakında bulunan bir fabrikaya ve satış mağazasına sıçradı. Bahçesinde kolay tutuşan malzemeler bulunan fabrikadaki yangın rüzgarın da etkisiyle büyüdü, önlem amacıyla Eskişehir- Kütahya yolu trafiğe kapatıldı. Ekipler yangını söndürme çalışmasını sürdürürken, fabrika çalışanları da ürünlerin yanmaması için adeta seferber oldu. Çalışanlar, ambalajlı porselen ürünlerini alevlerin arasından kurtararak güvenli bölgelere taşıdı.

Kütahya’daki yangın, alevlerin sıçradığı fabrikanın işçilerinin yanıcı malzemeleri güvenli bölgeye taşıması sayesinde kontrol altına alınabildi.

Anız ve fabrika yangını ekiplerin yoğun çalışması sonucu kontrol altına alındı.

 

Kemer 3 gündür yanıyor, İzmir de alevler içindeKemer 3 gündür yanıyor, İzmir de alevler içinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.