Türkiye bir hafta boyunca çöl tozunun etkisinde olacak

Solunum yolu rahatsızlıkları etkileyen çöl tozu Türkiye'yi bir hafta boyunca etkisi altına alacak. Uzmanlar bu bir hafta boyunca koşmak yerine yürümenin daha doğru olacağını söylüyor.

Çevre 31 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Uzmanlar çöl tozlarının ülkede etkili olacağını söylüyor ve vatandaşları uyarıyordu. Çünkü çöl tozunun bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kalp veya akciğer rahatsızlığı olanlarda olumsuz etkisi var. Havadaki parçacık arttıkça hava kalitesi de kötüleştiği için astım ve üst solunum yolu rahatsızlıkları olanları daha fazla etkileyecek. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros da Türkiye’nin bir hafta boyunca Afrika üzerinden gelen çöl tozunun etkisi altında kalacağını söyledi.

“Türkiye’de çöl tozunun etkisi, atmosferik sayısal model sonuçlarına göre önümüzdeki hafta boyunca devam edecek. Çöl tozu etkisi Türkiye’nin farklı bölgelerinde günden güne değişiyor. Örneğin bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu, pazar ve pazartesi Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Marmara, salı Karadeniz, Marmara ağırlıklı, çarşamba Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Marmara Bölgesi’nde çöl tozu etkili olacak. Perşembe günü çöl tozunun etkisi azalacak” diyen Prof. Dr. Toros, cuma gününden itibaren çöl tozunun azalarak ülkeyi terk edeceğini belirtti.

Ayrıca gökyüzünde görülen renklerin atmosferdeki moleküllerin saçtığı güneş ışığından geldiğini belirten Toros, “Güneş ışınlarının geliş açısı ve toz miktarına bağlı olarak bilhassa gün doğumu ve gün batımında gökyüzü daha kızılımsı, daha sütlü ve daha puslu yani daha renkli hale gelebilir” diye konuştu.

İnce ince bir kar yağar sosyal medya üstüne: Yeni medya çağında hava durumu tahminlerini nasıl okumalıyız? İnce ince bir kar yağar sosyal medya üstüne: Yeni medya çağında hava durumu tahminlerini nasıl okumalıyız? 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.