Türkiye ‘tropik gece’nin etkisi altına giriyor

Artan hava sıcaklıklarıyla beraber uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen Türkiye'de önümüzdeki beş gün 'tropik gece' yaşanacak bölgeleri sıraladı.

Çevre 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Türkiye tropik gece etkisi altına giriyor

Küresel ısınmanın etkisiyle mevsim normalleri üzerinde gerçekleşen sıcaklıklar ve yüksek nem oranları vatandaşların yaşamını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen sosyal medya hesabı üzerinden önümüzdeki beş gün Türkiye’de “tropik gece”nin etkili olacağını duyurdu.

Yaptığı paylaşımda ‘tropik gece’nin yaşandığı bölgeleri gösteren Şen “30-40 sene önce Türkiye’de tropik gece bulmak çok zordu” ifadelerine yer verdi. Minimum sıcaklığın yüksek seviyede olması, nem oranın yüzde 95’e yükselmesi nedeniyle bunaltıcı geceler yaşandığını belirten Şen’in paylaşımı şöyle:

Küresel ısınma vites artırdı: Türkiye'de son 53 yılın en sıcak haziranıKüresel ısınma vites artırdı: Türkiye’de son 53 yılın en sıcak haziranı

“Önümüzdeki beş gün Türkiye’de Tropik Gece bölgeleri Sarı ve Kahverengi bölgeler. Tropik gece: Gece minimum sıcaklığı 20 C üzeri olan merkezlerdir. Haritada bu geceler 25-28 derecelerdedir. Yani geceler de aşırı sıcak. 30-40 sene önce Türkiye’de tropik gece bulmak çok zordu. Minimum sıcaklığın yüksek olması ve gece nemin %95 olması geceleri bizi bunaltıyor. Geceleri minimum sıcaklık ölçülüyor ama maksimumda nem ölçülüyor. Hissedilen sıcaklık da artıyor. Tropik gece bu nedenle önemli. Maksimum sıcaklık gündüz 14-15 arasıdır bu saatte nem de minimumdur”

Sarı ve kahverengi bölgelerde tropik gece yaşanacak.

Tropik gece nedir?

Tropik gece, bir bölgedeki gece sıcaklığının 20°C ve üstünde olduğu gecelere verilen isimdir. Tropik geceler özellikle yaz aylarında tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak görülür. Bu tür geceler yüksek nem oranlarıyla birlikte yaşanabilir ve genellikle uyku kalitesini olumsuz etkiler. Ayrıca, tropik geceler sağlık sorunlarına, enerji tüketiminde artışa ve tarımda olumsuz etkilere yol açabilir.

Doç. Dr. Musa Uludağ: Aşırı sıcaklar devam edecek

Öte yandan Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, son dönemde bir yanda aşırı sıcaklar ile kuraklık, diğer yanda yağışlarla iklimin ciddi bir konu olarak ortaya çıktığını belirterek, “Yeşil kuşakları oluşturmamız gerekiyor. Yağmur hasadına başlamamız gerekiyor. Türkiye’nin temel bir sorunu, biz yaz kuraklığı olan bir ülkeyiz” dedi.

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ

Aşırı sıcaklardan az etkilenme şansımız olduğunu söyleyen Uludağ “Bir bölge betonla binayla kaplıyken o bölgede sıcaklıklar 40, 42 derece civarındayken yine betonla binayla kaplı bölge yeşillendirilmiş ve yollar ağaçlandırılmış bir kuşak halindeyken yaklaşık 6 ile 8 derece arasında bir sıcaklık farkı oluşuyor” dedi.

Aşırı sıcakların devam edeceğini söyleyen Doç. Dr. Uludağ “Özellikle son yıllarda baktığımız zaman sıcaklık verilerinde bir artış var. Biz iklim verilerine baktığımızda en az 30 yıllık verilere bakarız ki, daha uzun veriler daha sağlıklı sonuçlar verir. Geriye dönüp baktığımız zaman yaz ve kış dönemine göre sıcaklıkların artma ve azalma eğilimleri düzenli olarak değişir. Ama burada düzenli bir süreç daha var. Sıcaklık eğrisinin yatay değil, dikey yönde gittiği yani ortalamaların her yıl biraz daha arttığını gösteriyor. Esas risk olan bu ortalamaların artması bir yılın sıcak, bir yılın soğuk geçmesi çok büyük sorun değil. Sıcak yılların ve ılık kışların devamlı olması özellikle kar yağışlarının az olması, kuraklığın temel nedeni olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Sıcak havalarda sudan daha fazlasını kaybediyoruz: Elektrolit dengesi bozulursa...Sıcak havalarda sudan daha fazlasını kaybediyoruz: Elektrolit dengesi bozulursa…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.