Yedi ilde ormanlar alev alev: Gökçeada 24 saattir yanıyor

Hatay, Muğla, Adana, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale ve Mersin'de çıkan orman yangınları aşırı sıcaktan dolayı kuruyan bitki örtüsü nedeniyle hızla yayılıyor. 2 ilde yangınların birden fazla noktada aynı anda başlaması ise kundaklama şüphelerini artırdı.

Çevre 18 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye bu yaz da orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Çanakkale’nin Gökçeada ilçesindeki Dereköy’de 15 Temmuz’da çıkan yangın 16 saat sonra söndürüldü. Ancak bu kez de merkeze bağlı Kızılkeçili köyünden dumanlar yükseldi. 24 saati geride bırakan yangın, rüzgarın etkisiyle yayılmaya devam ediyor. 10Haber’e konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yangının ilerlemesinde kozalakların etkili olduğunu belirtti ve alanın engebeli olmasının da araçların girişini zorlaştırdığını söyledi. Tek bir noktadan çıkan ve yayılan alevlerin çöp depolama alanını tehdit ettiğini de sözlerine ekleyen Gökhan, “Büyük tehlike de o” dedi.

Gökçeada’da çıkan yangın 24 saati geride bıraktı.

Yanan alanların hem çam ormanı hem de buralarda anızın olduğunu söyleyen Gökhan, “Hızlı yayılıyor dolayısıyla hepsi birbirini tetikliyor” diyerek alevlerin söndüğünü zannettikleri anda rüzgarla birlikte yeniden harlandığını ifade etti. “Gidebildiği yere kadar gidecek bir yerde duracak ama “24 saattir çok yoğun bir çalışma var” diye konuştu.

Gökçeada’da vatandaşlar, hayvanlarını kucağına alarak yangından kaçırdı.

Gökhan’ın aktardığına göre; Kemel Köyü ve Kayadere Köyü’nde de tahliyeler var. Köyler ormana yakın olduğu için buralarda önlem alınıyor ve can kaybı ya da yaralanma ise yok. Aynı zamanda köylerdeki evler de hasar almadı ancak alevler bu evlerin 150-200 metre kadar yakınında. “En az 500-600 hektar alan yandı” diyen Gökhan, henüz yangının devam ettiğini bu nedenle bu alanın artabileceğini söyledi.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde de orman yangını çıktı.

Dün akşam saatlerinde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde de orman yangını meydana geldi. Tabaklar Köyü’nde başlayan yangının çıkış nedeni ise bilinmiyor. Gece itibariyle Çanakkale’de toplam 6 köy için tahliye çalışmalarına başlandı.

Bakan: 70 km’yi bulan rüzgâr yangını diriltti

Devam eden yangını havadan ve karadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı şu bilgileri verdi:

“Yangın 16.41’de ilk müdahalesiyle birlikte bu ana kadar geldi. Aslına bakarsanız bugün saat 14.00 ile 14.30 arasında öğle vaktinde bu yangına dair biz kontrol altına alındı anonsunu yapmak üzereyken 14.30’dan sonra saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın hızıyla birlikte maalesef, kontrol altına alınan yangın, çevrelenen alanlarda yeniden yanmaya başladı. Halihazırda 8 köyün etkilendiğini söyleyebilirim. Bunlar, Kızılkeçili, Kemel şu anda bizim içinde bulunduğumuz, Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarı Okçular, Kurşunlu ve Işıklar. Valilik ve AFAD tarafından dün itibariyle risk görülen yerlerde yaşlılar ya da herhangi bir tahliye esnasında hareket edemeyecek olanlar, gönüllü olarak tahliye edilmeyi kabul edenlerle birlikte bazı köylerde tahliye işlemleri de yapılmış oldu. Burada Valilik, AFAD, vekilleri, bunun dışında tüm yerel unsurlar kamu kurum ve kuruluşları büyük bir dayanışma içerisindeler. Çok şükür şu ana kadar çok ciddi bir uyumla çalışıyorlar.  Buraların tarım alanları olması hasebiyle de Tarım İl Müdürlüğü tarafından hasar tespitleri yapılmış olacak. Arkadaşlar bununla ilgili hazırlıklarını yapmış bulunuyorlar. Aynı zamanda da yine sivil toplum kuruluşlarından, yangından etkilenen hayvanlarla alakalı da hazırlıklar yapılmış durumda.”

Çanakkale’nin Kızılkeçili köyünde dün saat 16.30 sıralarında başlayan ve daha sonra ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları 34. saatinde devam ediyordu. Sabaha karşı hem karadan hem de gece görüşlü helikopterlerle havadan söndürme çalışmaları sürüyordu.

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’de yangından etkilenen yerlerde incelemelerde bulunduktan sonra, Orman Genel Müdürlüğü’nün Yangın Yönetim Aracında, son durumuna ilişkin bilgi aldı. Yumaklı, incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.

Mersin’deki orman yangını 19 saat sürdü.

Mersin’de ise Mezitli ve Gülnar ilçelerinde yangın paniği vardı. Gülnar’da 19 saat süren yangın dün akşam saatlerinde kontrol altına alınırken Mezitli’deki alevler yaklaşık 3 saatte söndürüldü.

Mersin’deki orman yangını Kavakoluğu Mahallesi Mezarlığı’na da sıçradı.

Gülnar ilçesindeki Kavakoluğu köyünde başlayan yangına ilişkin konuşan Muhtar Sadık Örs, soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Mersin Gülnar’da 12 ev yandı.

Bazı evlerde hasar olduğunu ifade eden Örs, “12 evimiz yandı, 3 tanesinde sürekli oturanlar vardı. Geriye kalan evlerin bazıları ise yazlık gibi bazıları ise atıl durumdaydı” dedi. Yangının çıkmasıyla birlikte dün akşam saatlerinde jandarma tarafından evlerin tahliye edildiğini söyleyen Örs, evlere dönüşlerin tamamlanmadığını birkaç gün içinde evlerden çıkanların döneceğini ifade etti.

Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan yangın 16 Temmuz’dan bu yana söndürülemedi.

Depremin vurduğu Hatay’ın da gündemi yangın. Belen ilçesindeki Derebey Mahallesi’nde 16 Temmuz’da başlayan yangın, halen devam ediyor. Soğukoluk Mahallesi’nin alt kısmında ana yola ve yerleşim yerlerinde duman yoğunluğu sürerken itfaiye ekiplerini çalışmalarını sürdürüyor. Kınalıtepe’de ilerleyen alevlere ise karadan ve havadan müdahale ediliyor. Öte yandan Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre; Belen sırtlarından dört tarafa yayılan yangın nedeniyle 12 konut, 4 de sivil araç yandı. Soğukoluk’ta Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine ait 6 helikopter ve 3 uçak ile 68 arazöz, su tankeri, pikap sahada çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca alevlere müdahale etmek için Şanlıurfa, Mersin, Gaziantep ve Diyarbakır’dan da ekipler Hatay’a geldi.

Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yayılmaya devam eden alevlerin yerleşim yerlerine yaklaşması nedeniyle bin 500 kişi bölgeden tahliye edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay’ın Belen ilçesindeki orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan iki kişiden birinin tutuklandığını açıkladı.

Memleketin dört yanı alevler içinde

Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Alyaka Mahallesi mevkisindeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Ekipler, 5 hektar alanın hasar gördüğü yangının çıkış nedenini araştırıyor.

Tekirdağ’ın Malkara ilçesindeki Kadıköy Mahallesi’nde de orman yangını çıktı.

Vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmesi üzerine bölgeye Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ile çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Mersin’in Gülnar ilçesinde dün başlayan yangın ise kontrol altına alındı.

Rüzgarın etkisini sürdürdüğü bölgede yangına 2 uçak, 11 helikopter, 64 arazöz, 10 iş makinesi ve 327 personel müdahalede bulunuldu.

Bölgenin sarp arazi yapısı, yer ekiplerinin müdahalesini güçleştirdi.

Gülnar’daki yangının kontrol altına alınmasının ardından bu kez Mezitli ilçesinden yangın haberi geldi.

Adana’nın Karaisalı ilçesinde de çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edildi.

Kelebek Mahallesi kırsalında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Ekipler, 2 helikopter, 12 arazöz, 5 su tankı, 3 iş makinesi ve 70 personelle alevlere müdahale etti.

Yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Hatay, Çanakkale ve Mersin'in ormanları cayır cayır yanıyor!Hatay, Çanakkale ve Mersin’in ormanları cayır cayır yanıyor!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.