Tuz Gölü yeniden flamingo cenneti: Kreşe su takviyesi işe yaradı

Üç yıl önce susuzluk nedeniyle toplu flamingo ölümlerinin olduğu Tuz Gölü'ne iki yıldır tankerler dahil her yolla su takviyesi yapılıyor. Bu sayede bu yıl toplu yavru ölümüne rastlanmadı, 4 bin 300 Flamingo yavrusu artık uçmaya hazır.

Çevre 25 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne yapılan su takviyesi sonucunda bu yıl flamingolarda toplu yavru ölümüne rastlanmadı.

Bundan 3 yıl önce, 2021’de Türkiye’de yaşanan en büyük çevre felaketlerinden biri, Konya’daki Tuz Gölü’nde yaşandı. Tuz Gölü, adı üzerinde suları buharlaşıp uçtuğu için tuz elde edilen bir alan ama o yıl kontrolsuz sulama nedeniyle gölün suyu çok azdı, göl erken kurudu, o göle beslenmek ve çoğalmak için gelen Flamingolar bundan olumsuz etkilendi, yumurtalarından çıkan onbinlerce flamingo yavrusunun ölmüş görüntüleri herkesin aklına kazındı.

Bu büyük felaketin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı gecikerek de olsa harekete geçti ve Tuz Gölü’nde bir daha benzer bir olayın yaşanmaması için önlemler geliştirmeye başladı. En acil önlem, göle taşıma su getirmekti. 2022’de ve 23’te göle tankerler dahil her türlü araçla su takviyesi yapıldı, flamingoların yumurtadan çıkma ve gelişme evresinde gölün sulak kalması sağlandı.

2021 yılında Tuz Gölü erkenden kuruyunca yumurtadan çıkan binlerce flamingo beslenememiş ve toplu halde ölmüştü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dün bu yılki çalışmalar dahil Türkiye’deki flamingo popülasyonunun devamlılığı için Tuz Gölü’ndeki üreme kolonilerinin korunması çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce 2022’de başlatılan kuyu açma projesiyle flamingo yavrularının yumurtadan çıktığı dönemde dört kilometrelik boru hattından ‘kreş’ olarak bilinen yavru alanlarına güneş enerjisinden faydalanan motopomplarla su takviyesi yapıldığı anlatıldı.

Özellikle sıcaklığın yükseldiği ve susuzluğun arttığı temmuz ayında saha personeli bölgeyi taradı. İki yıldır uygulanan proje sayesinde bu yıl susuzluğa bağlı toplu yavru ölümleri olmadı.

Kuluçka sürelerini tamamladıktan sonra Tuz Gölü’ndeki üreme alanlarından Konya Kanalı’na beslenmeye gelen flamingo yavruları havadan çekilen fotoğraflarla sayılıyor. Ayrıca başta flamingolar olmak üzere toy kuşu ve bozkır kartalı gibi nesli tehlikede olan türler de izleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bölgenin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak “Anadolu’nun en nazlı misafirleri bize emanet. Kuyu açıp 4 kilometrelik boru hattı çektik, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne su getirdik. Sonra gün gün izledik. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz” dedi.

2021 yılında Tuz Gölü toplu flamingo ölümleriyle gündeme gelmişti. Türkiye’nin en büyük ikinci gölü ve bir zamanların ‘flamingo cenneti’ Tuz Gölü cehenneme dönmüş, yumurtadan çıkan binlerce flamingo yavrusu ölmüştü. Murat Kurum o sırada da Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı’ydı.

‘Toplu ölümlerin yaşandığı dönemde su bulamamışlardı’

Proje koordinatörü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş da açıklamasında flamingoların tıpkı insanlar gibi ‘kreş’ şeklinde yavrularını büyüttüklerini, burada birkaç yetişkin flamingo bulunduğunu anlattı: “Diğerleri avlanırken bazı erginler yavruların başlarında durup onları yönlendiriyor, su veya besin konusunda yardımcı oluyor. O yüzden yuvadan çıkan, artık yürümeye başlayan yavrular eski yıllarda Konya Kanalı ağzındaki üreme bölgesine gidiyordu. Ama dört yıl önce, toplu ölümlerin yaşandığı dönemde, su bulamamışlardı. Civardaki yerlerden de su arar hale gelmişlerdi. Çünkü ölen hayvanları çok geniş bir alanda bulmuştuk.”

Bu proje sayesinde bu yıl bölgede toplu ölüm yaşanmadığına dikkati çeken Karataş son yıllarda flamingoların hepsinin ölmeden uçurulduğunu söyledi.

Tuz Gölü kurtuldu, 10 bin flamingo yavrusu yumurtadan çıktıTuz Gölü kurtuldu, 10 bin flamingo yavrusu yumurtadan çıktı

Bakan itiraf etti: Bin kadar flamingo susuzluktan öldüBakan itiraf etti: Bin kadar flamingo susuzluktan öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.