Ukrayna: Barajın yıkılması, Karadeniz’i ‘çöplüğe ve hayvan mezarlığına’ çevirdi

Ukrayna'nın Herson bölgesindeki Kakhovka Barajı'nın çökmesinin ardından sel suları çekilmeye başlasa da Ukraynalı yetkililer, Dnipro Nehri boyunca sürüklenen enkazın Karadeniz kıyı şeridini 'çöplük ve hayvan mezarlığına' dönüştürmesi konusunda uyarıyor.

Çevre 12 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ukrayna'da Kakhovka Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) vurulması sonucu Herson bölgesindeki Ostorv kentinde de su baskınları meydana geldi. Fotoğraf: AA

Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından internet sitesinde yapılan açıklamada, ‘çok sayıda mayın, mühimmat ve diğer patlayıcı nesnelerin denize taşındığı ve kıyı şeridine sürüklendiği’ belirtildi. Bakanlık, sınır güvenlik güçlerinin bölgede ‘balık salgını’ gözlemlendiğini de açıklamasında yer verdi.

Ukrayna’nın güneyindeki barajın 6 Haziran’da yıkılışı, Avrupa’da son yıllarda yaşanan en büyük endüstriyel ve ekolojik felaketlerden biri olarak değerlendiriliyor. Felaket bölgedeki tüm köyleri sular altında bıraktı, tarım arazisi diye bir şey kalmadı, on binlerce insan elektrikten ve temiz sudan mahrum kaldı ve büyük çevresel bir hasar ortaya çıktı.

Ukrayna’nın Rusya’yı, Rusya’nın ise Ukrayna’yı suçladığı olaya ABD’nin yorumu ise patlamayı kimin gerçekleştirdiğinin tam olarak söylenemeyecek olduğu şeklinde. Bununla birlikte barajın patlamasının, Ukrayna’nın büyük karşı saldırısına karşı Rusya’ya doğal bir savunma hattı sağladığı da söylenebilir.

Ukrayna Bölgesel Askeri Yönetim Başkanı Oleksandr Prokudin, cumartesi günü yaptığı Telegram paylaşımında barajın yıkılmasından bu yana 178’i çocuk olmak üzere 2.699 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

Prokudin bölgede yüzmenin ve balık tutmanın yasaklandığını ve insanlara sadece şişe su içmeleri tavsiye edildiğini de sözlerine ekledi. Prokudin, sular altında kalan bölgelerin ‘neredeyse yarı yarıya azaldığını’ ve ortalama su seviyesinin 27 santimetre azalarak 4.45 metreye düştüğünü belirtti. Bununla birlikte Dnipro’nun batısında kalan 32 yerleşim yerinin ve 3.784 konutun sular altında olduğunun altını çizdi.

Günün kısa özeti

  • Rus güçlerinin Ukrayna kontrolündeki Herson kentinde selzedeleri taşıyan bir tekneye ateş açması sonucu üç sivil öldü, 10 kişi de yaralandı. İngiliz haber ajansı Reuters’in haberine göre, 74 yaşındaki adam, bir kadını Rus ateşinden korumak için bedenini siper etti ve sırtından vuruldu. Yaralanan 10 kişiden ikisinin kolluk kuvvetlerinden olduğu öğrenildi.
  • Rusya ve Ukrayna eş zamanlı olarak 100’er esiri takas etti.
  • Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın doğal gaz boru hattını koruyan Karadeniz filosuna ait bir gemiye başarısız bir saldırı girişiminde bulunduğunu bildirdi. Bakanlık, geminin Karadeniz’deki Türk Akımı ve Mavi Akım boru hatları güzergahındaki durumu izlediğini belirtti.
  • Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, devlet kanalı Rossiya’ya verdiği demeçte, “Şu anda bir anlaşmaya varmak için ne bir önkoşul ne de zayıf da olsa bir dayanak var” dedi.
  • Associated Press’in haberine göre, 10 yıldan uzun bir süredir Rusya’da yaşayan Michael Travis Leake adlı ABD’li müzisyeni uyuşturucu kaçakçılığı şüphesiyle tutukladı.

Nükleer tehlike: Zaporijya'daki reaktörleri soğutan su seviyesinde düşüş sürüyorNükleer tehlike: Zaporijya’daki reaktörleri soğutan su seviyesinde düşüş sürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.