Ülkede hayat duruyor: İtalya’da aşırı sıcakta işe gitmeme hakkı

Avrupa'yı kasıp kavuran sıcak hava dalgasından en çok etkilenen ülkelerden olan İtalya'da, belirli işlerde çalışanların sıcaklık 35 dereceyi aştığı durumlarda işe gitmeme hakkına sahip olacağı açıklandı. Şirketlerin çalışanlarına verecekleri izin için devlet desteği verilecek.

Çevre 20 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İtalya'daki sıcak havalar hayatı durma noktasına getirdi.

Avrupa’da sıcaklık rekorları birbirini takip ederken, sıcaklardan en çok çeken ülkeler arasındaki İtalya’da belirli işlerde çalışanlara sıcaklıkların 35 dereceye ulaşması halinde işe gitmeme hakkı tanındı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre Ulusal Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (Inps) genelgesiyle güneşten korunamayan yerlerde çalışan işçiler ya da yüksek sıcaklıklardan etkilenen malzemelerle yapılan işler için özel izin alınabilecek. Şirketler bu gibi durumlarda çalışanlara izin vermek için devlet desteği alacak.

‘Termal stres’ kaynaklı rahatsızlıkları önlemek için alınan karar ‘hissedilen sıcaklık’ değerinin 35 derecenin üzerine çıkması durumunda geçerli olacak.

İtalya’da çok sayıda kentte kırmızı alarm ilan edilirken, bu şehirler arasında Roma, Bologna, Floransa, Napoli, Palermo, Torino ve Venedik de yer alıyor. Başkent Roma’da, önceki gün 41.8 derece görüldü ve bu bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık olarak kayıtlara geçti. Salı günü ayrıca elektrik kullanımı da bu yılın rekorunu kırdı.

İtalya’da önceki gün en yüksek sıcaklık Sicilya adasındaki Licata kentinde 46.3 derece olarak ölçüldü. Avrupa’daki rekor 48.8 derece, Sicilya’da Siracusa kentinde ölçülmüştü.

Dikkat! Yeni çöl sıcağı dalgası geliyor; nasıl sağlıklı kalabiliriz?Dikkat! Yeni çöl sıcağı dalgası geliyor; nasıl sağlıklı kalabiliriz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.