Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki camiye molotoflu saldırı: ‘Dünya barışı dinamitleniyor’
ABD'de şimdiye kadar sadece iki şirkete yapay et satma izni verilse de başka şirketler de yapay ette gelecek görüyor. Peki yapay et, tükettikleri ürünün helal/koşer olup olmadığına dikkat eden Müslüman ve Yahudilerce de yenilmeye uygun mu? İki uzman heyeti, bu soruya cevap verdi.
Yapay et sektörü yeni yeni doğuyor. ABD’de şimdiye kadar sadece iki şirkete yapay et satma izni verilse de başka şirketler de yapay ette gelecek görüyor. Peki yapay et, tükettikleri ürünün helal/koşer olup olmadığına dikkat eden Müslüman ve Yahudilerce de yenilmeye uygun mu? İki uzman heyeti, bu soruya cevap verdi: Hayvan hücreleri dini standartlara uygun yöntemlerle elde edildiği sürece üretilen etler, koşer ve helal et olarak etiketlenebilir.
Bu görüşün laboratuvar ortamında yapay et üreten şirketler için bir kazanım olduğu söylenebilir. Sonuçta şimdilik insanlar tarafından yaygın bir şekilde tüketilmese de bir gün yapay eti Yahudi ve Müslümanlara da pazarlayabilecekler. Koşer ve helal et sertifikasyonu yapan kurumlar, ABD’de 12 milyondan fazla kişinin koşer ürünleri, 8 milyon kişinin ise helal ürünleri tükettiğini belirtiyor.
Yapay et şu anda sadece ABD ve Singapur’da az miktarlarda satılıyor. Şirketler, özel ve kamu yatırımcılarının üretimi büyütmek için nakit sağlamasını umuyor. Yapay et, çelik fanuslarda yetiştirilen hayvan hücrelerinin bir örneğinden elde ediliyor. Böylelikle yoğun bir şekilde toprak kullanımını gerektiren endüstriyel tarım faaliyetlerine ve mezbahalara ihtiyaç ortadan kalkıyor.
Yeni gelişen sektördeki şirketler, ürünlerinin sadece vegan ve vejetaryenlere değil, iklim krizinin farkında olan et tüketicilerine de hitap edeceğini umuyor.
ABD Gıda ve İlaç Ajansı’ndan (FDA) yapay et için izin alan GOOD Meat, üç din uzmanından oluşan bir heyeti toplayarak şirketin üretim faaliyetlerini incelemelerini sağladı. İncelemeler sonucunda uzmanlar, etin yapıldığı hücrelerin İslam hukukuna göre kesilmiş bir hayvandan gelmesi halinde etin helal olabileceğini söyledi.
Reuters’da yer alan habere göre, GOOD Meat şirketinin CEO’su Josh Tetrick, “Bu, yapay eti gerçek bir seçenek haline getirmek için yeni bir işaret” dedi. Tetrick bir röportajda, GOOD’un tavuğunun henüz bu standardı karşılamadığını ancak uzmanların görüşünün sektöre helal ürünler üretmeni için bir yol haritası sunduğunu söyledi.
En büyük koşer sertifikasyon kurumu olan Ortodoks Birliği (OU) ise 6 Eylül’de İsrailli SuperMeat şirketinin ürettiği yapay tavuk etinin dini standartları karşıladığını söyledi. OU’ya göre tavuk hücreleri, herhangi bir hayvansal içerikle beslenmiyor ve herhangi bir kan lekesi olmadan döllenmiş yumurtadan çıkarılıyor. SuperMeat CEO’su Ido Savir, şirketin ve OU’nun sektör için daha detaylı bir rehber çıkarmaya çalıştığını söyledi.
Şirketlerin bu konunun üzerine düşmesi boşuna değil. OU ve diğer bir helal ürün sertifikasyon kurumu olan Islamic Services of America, ABD’de 12 milyondan fazla kişinin koşer ürünleri, 8 milyon kişinin ise helal ürünleri tükettiğini belirtiyor.