ABD’de Yahudilerden Filistin’e destek gösterisi: ‘Ateşkes sağlanıncaya kadar gitmiyoruz’

ABD'nin Illionis eyaletine bağlı Chicago kentinde Yahudiler, İsrail Konsolosluğu önünde toplanarak Filistin'e destek gösterisi düzenledi. Konsolosluğu kapatan göstericiler "Ateşkes sağlanıncaya kadar gitmeyeceğiz" açıklaması yaptı.

Dünya 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ABD'nin Illionis eyaletine bağlı Chicago kentinde Yahudiler, İsrail Konsolosluğu önünde toplanarak Filistin'e destek gösterisi düzenledi. Konsolosluğu kapatan göstericiler "Ateşkes sağlanıncaya kadar gitmeyeceğiz" açıklaması yaptı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları devam ederken dünyanın birçok yerinde Filistin’e destek için milyonlar sokaklara döküldü. İsrail ordusunun hastaneleri hedef alması uluslararası camiadan tepki toplarken farklı gruplardan ateşkes talebi gelmeye devam ediyor.

“Barış İçin Yahudi Sesi (JVP)” Chicago’nun sosyal medya platformu X’ten yapılan paylaşıma göre yüzlerce Yahudi ve Filistin destekçisi İsrail’in Chicago Konsolosluğu önünde toplandı.

Filistinlilere yönelik “işgal, soykırım ve zulmü sona erdirmek için dayanışma içinde” olduklarını belirten katılımcılar “Gazze halkına yönelik soykırımın meşrulaştırılmaya çalışıldığını” söyledi.

Göstericiler konsolosluk girişini kapatarak “Ateşkes sağlanana, işgal sona erene ve Filistin özgür olana kadar gitmiyoruz ve gitmeyeceğiz” dedi.

İsrail'den Hamas ile 'esir anlaşması' sinyaliİsrail’den Hamas ile ‘esir anlaşması’ sinyali

Protestolarda 100’den fazla katılımcı gözaltına alındı.

Kolombiya Filistin’in tam bağımsız devlet olarak tanınması için BM’ye teklif sunacak

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro Filistin’in tam bağımsız bir devlet olarak tanınması için Birleşmiş Milletlere (BM) teklif sunacaklarını duyurdu.

Petro X’teki hesabından İsrail’in Gazze’deki Şifa Hastanesi saldırısında ölen kişilerin görüntüsünü paylaştı.

Cumhurbaşkanı Petro, paylaşımında “(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu’nun Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne başlattığı katliam. Kolombiya Filistin’in tam bağımsız devlet olarak tanınması için BM’ye öneri sunacak. Kolombiya Gazze’de ateşkes talebine karşı oy kullanan veya çekimser kalan üretici ülkelerden silah satın almayacak. Demokratik ve ilerici ülkeler barbarlığın dünyada yayılmasının önlenmesi için ve uluslararası insani hukukun korunması için mücadele etmelidir” dedi.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı “İsrail’in Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail 7 Ekim’den bu yana 44’ü Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda, 6’sı kuzeyde Lübnan sınırında olmak üzere 363’ü asker 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

İsrail-Gazze savaşı, İngiltere'de bir bakanı yerinden ettiİsrail-Gazze savaşı, İngiltere’de bir bakanı yerinden etti

Gazze’deki hükümete göre ölenlerin sayısı 11 bin 180’i aştı, bunların en az 4 bin 609’unu çocuklar, 3 bin 100’ünü kadınlar oluşturuyor.

Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler 188 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu öldü.

Kassam Tugayları: İsrail esir takası konusunu erteliyor

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde Hamas’ın Telegram kanalından yayınlanan ses kaydında İsrail’le esir takası anlaşması ve sahadaki çatışmalarla ilgili bilgi verdi.

Ebu Ubeyde Katarlı arabulucuların geçen hafta boyunca Gazze’deki İsrailli esirlere karşılık Filistinli 200 çocuk ve 25 kadının serbest bırakılması için çalıştığını kaydetti.

İsrail’in Gazze’deki 100 kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını istediğini aktaran Ebu Ubeyde beş günlük bir ateşkesle 50 kadın ve çocuğu serbest bırakabileceklerini, sayının 70’i bulabileceğini arabuluculara ilettiklerini söyledi.

Esir takası için yapılacak anlaşmanın ateşkesi ve insani yardım girişini içermesini istediklerini belirten Ebu Ubeyde İsrail’in konuyu “ertelediğini ve kaçtığını” dile getirdi.

Sahadaki çatışmalara ilişkin de bilgi veren Ebu Ubeyde Filistinli direnişçilerin İsrail askerlerinin girdiği noktalara sızarak tank ve askeri araçları hedef aldığını ve askerlere saldırdığını kaydetti.

Son 48 saat içinde 20 İsrail askeri aracını tamamen ya da kısmen imha ettiklerini söyleyen Ebu Ubeyde “İsrailli komutanların direnişi yok etme hayali yenilgiden kaçıştır” diye konuştu.

Ebu Ubeyde İzak Şamir ve İzak Rabin’in de (eski İsrail başbakanları) direnişi yok etmeye çalıştığını ve o zaman sayılarının sadece 10’larla ifade edildiğini hatırlattı.

İsrail devlet televizyonu KAN, 11 Kasım’da İsrail ile Filistinliler arasında esir takasını ve Gazze’deki çatışmalara insani ara verilmesini içeren bir anlaşmaya varılması için ABD ile Katar’ın arabuluculuğunda yoğun görüşmeler yürütüldüğünü iddia etmişti.

AB: Gazze'de İsrail işgaline izin verilmeyecekAB: Gazze’de İsrail işgaline izin verilmeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.