Gazze’de bu kez bir sanat merkezi yok edildi

Bir zamanlar Gazze'deki işlek Omar Al-Mukhtar Caddesi'nde faaliyet gösteren ve geçen yıl Documenta 15'e katılan Eltiqa Galeri İsrail'in hava saldırılarından sonra tamamen yıkıldı. Eltiqa 2002'de yedi Filistinli sanatçı tarafından kurulmuştu.

Kültür Sanat 26 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Eltiqa Galeri'nin son hali.

İsrail ve Hamas arasındaki savaşın 7 Ekim’de başlamasından bu yana kıyı şeridinde hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti. Hayatını kaybedenler arasında sanatçılar, yazarlar, şairler de vardı.

Binlerce insanın hayatını kaybettiği saldırılar ülkenin tarihi yapılarını ve sanat kurumlarını da etkiledi. Bir çağdaş sanat kolektifi ve galeri alanı da İsrail güçleri tarafından bombalanarak yok edildi. Bir zamanlar Gazze’nin işlek Omar Al-Mukhtar Caddesi’nde faaliyet gösteren ve geçen yıl Documenta 15’e katılan Eltiqa Galeri’nin yıkıldığı Filistin Kültür Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

Eltiqa Gallery’nin saldırılardan sonraki son görüntüsü. Fotoğraf: Facebook.

Eltiqa 2002 yılında Gazze Şehri’nde sergi alanı, atölye çalışmaları ve eğitim caddeleri sunan multidisipliner uygulamalarla yedi Filistinli sanatçı tarafından kurulmuştu. Merkez kültürel diyalog için kalıcı bir görsel sanat galerisi olmayı ve böylece Gazze Şeridi’nde birçok genç yeteneği ortaya çıkarmayı amaçlıyordu. Galerinin kurucularından  Mohamed Abusal, Eltiqa’nın Gazze’deki çok az sanat alanından biri olduğunu belirterek galerideki yıkımın görüntülerini Facebook’tan paylaştı.

Yazarlar Gazze'yi konuşuyor: Dile, sohbete ve her şeye olan inancımı kaybediyorumYazarlar Gazze’yi konuşuyor: Dile, sohbete ve her şeye olan inancımı kaybediyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.