Biden: İsrail dünyanın desteğini kaybetmeye başladı, Netanyahu değişmeli

ABD Başkanı Joe Biden savaşta sivil ayrımı yapmaksızın Gazze'yi bombalayan İsrail'in dünyanın desteğini kaybetmeye başladığını söyledi. Biden "Netanyahu'nun değişmesi gerekiyor" dedi.

Dünya 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden. / Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da 2024 seçim kampanyasına bağışta bulunanlarla bir araya geldi. Biden burada yaptığı konuşmada Gazze’deki savaşa da değindi. İsrail’in Gazze’yi “ayrım gözetmeksizin” bombalaması nedeniyle desteğini kaybettiğini ve Benyamin Netanyahu’nun değişmesi gerektiğini söyleyen ABD Başkanı İsrail Başbakanı ile ilişkilerinde yeni bir çatlağı ortaya çıkardı.

“İsrail’in güvenliği Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı olabilir ama şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nin desteğinden daha fazlasına sahip; Avrupa Birliği’nin ve dünyanın büyük bir kısmının desteğine” diyen Biden “Ancak ayrım gözetmeksizin yapılan bombalamalar nedeniyle bu desteği kaybetmeye başlıyorlar” diye ekledi.

Gazze’deki yetkililer İsrail’in Hamas’a misillemesinin 18 bin kişinin ölümüne, 50 bin kişinin yaralanmasına ve insani bir krize yol açtığını söylerken Biden’ın açıklamaları on yıllardır derin anlaşmazlıklar yaşadığı Netanyahu’ya ilişkin yaptığı konuşmalara yeni bir pencere açtı.

Netanyahu ile atışmasını anlattı

Biden İsrailli liderin özel bir görüşmede kendisine “Almanya’yı halılarla bombaladınız, atom bombası attınız, bir sürü sivil öldü” dediğini, kendisinin de buna “Evet, işte bu yüzden bütün bu kurumlar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bunlar bir daha olmasın diye kuruldu; 11 Eylül’de yaptığımız hataları yapmayalım diye. Afganistan’da savaşa girmemiz için hiçbir neden yoktu” karşılığı verdiğini söyledi.

Bağış toplama etkinliklerinde genellikle hazırlıksız konuştuğunu söyleyen Biden Washington’daki bir otelde aralarında çok sayıda Yahudi katılımcının da olduğu yaklaşık yüz kişiyle bir araya geldi. ABD Başkanı İsrail yanlısı bir lobi olan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin uzun süredir liderliğini yapan bir kişi tarafından takdim edildi.

Biden’ın sert yorumları Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın İsrail savaş kabinesi ile görüşmek üzere Tel Aviv’e gittiği döneme denk geldi.

Netanyahu dün İsrail’in Gazze’ye kara harekatı için ABD’den “tam destek” aldığını ve Washington’ın “savaşı durdurmak için uluslararası baskıyı engellediğini” söylemişti.

Biden İsrail’deki kabineden rahatsız

Biden İsrail’in Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı politikacı Itamar Ben-Gvir’den özellikle bahsetti ve “Bu, İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet” dedi.

Ayrıca İsrailli sertlik yanlılarının karşı çıktığı bir Filistin devletine Tel Aviv’in en nihayetinde “hayır diyemeyeceğini” söyleyen ABD lideri “Bölgeyi birleştirmeye başlamak için bir fırsatımız var ve onlar hâlâ bunu yapmak istemiyor. Ancak Bibi’nin (Netanyahu) bazı hamleler yapması gerektiğini anladığından emin olmalıyız. ‘Filistin devleti yok’ diyemezsiniz” diye ekledi.

Netanyahu açıklamasında Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te potansiyel bir Filistin devleti kurulması müzakerelerinin sonucu olarak Filistin Yönetimi’ni kuran 1993’teki Oslo Anlaşmaları’ndaki “hata”nın İsrail tarafından tekrarlanmasına izin vermeyeceğini söylemişti.

Washington Filistin Yönetimi’nin Hamas’ın 2007 yılında Batı Şeria merkezli idareden ele geçirdiği Gazze’ye nihai dönüşünü öngördüğünü söylerken Netanyahu “Terörizmi eğiten, destekleyen ve finanse edenlerin Gazze’ye girmesine izin vermeyeceğim” diyor. Filistin Yönetimi ise bu tür iddiaları reddediyor.

Hamas: Biden’ın İsrail’in Gazze’deki savaşının çılgınlık olduğunu fark etmesini sağladık

Biden’ın bu açıklamalarından Hamas da kendine pay biçti. Örgütün yöneticilerinden Usame Hamdan Lübnan başkenti Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında Biden’ın İsraillilerin uluslararası toplumun desteğini kaybetmeye başladığı yönündeki konuşmasına değindi.

“Halk ve direniş Biden’ı İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonunun ‘çılgınlık’ olduğunu fark etmeye itti” diyen Hamdan bu savaşın İsrail ve yaklaşan seçimlerde başkanlık koltuğunu kaybedebilecek olan Biden için feci yansımaları olacağını ifade etti.

Biden’ın açıklamalarında açık çelişki olduğunu söyleyen Hamdan “(Biden) Dün İsrail işgaline mutlak desteğini vurgulayarak ‘Ben Siyonistim’ diyordu, bugün ise işgalin (İsrail’in) uluslararası desteğini kaybetmeye başladığını söylüyor” dedi.

İsrail'in beyaz fosfor bombası kullandığı kanıtlandı, ABD 'endişeliyiz' dediİsrail’in beyaz fosfor bombası kullandığı kanıtlandı, ABD ‘endişeliyiz’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.