Eski İsrail Başbakanı’ndan tünel itirafı: Biz inşa ettik

Eski İsrail Başbakanı Barak'ın CNN'e verdiği demeçteki "Şifa Hastanesi'ndeki tünelleri biz inşa ettik" açıklaması ülkeyi karıştırdı.

Dünya 22 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın dün CNN'den Christiane Amanpour'a verdiği demeç ülkeyi karıştırdı.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak’ın dün CNN’den Christiane Amanpour’a verdiği demeç ülkeyi karıştırdı. Röportaj sırasında Barak, Hamas’ın Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde olduğu iddia edilen ve üs olarak kullandığı sığınakların aslında İsrail tarafından inşa edildiğini ileri sürdü.

Barak’ın sözlerine şaşıran Amanpour, Barak’ın cümleyi yanlışlıkla kurduğunu düşünerek “İsrailli mühendisler tarafından yapıldığını yanlışlıkla mı söylediniz?” dedi. Barak soruya “Hayır hayır, biliyorsunuz, 40-50 yıl önce burayı biz yönetiyorduk. Bu yüzden hastanenin işleyişi için daha fazla alan sağlamak amacıyla bu sığınakların inşa edilmesine yardım ettik” yanıtı verdi.

Amanpour açıklamanın “kendisini şaşırttığını” söyledi ve eski İsrail Başbakanı’nın itirafı ülke gündemine bomba gibi düştü. İsrail destekçileri açıklamanın Hamas’ın tünelleri askeri amaçla kullandığını ortaya çıkardığını iddia ederken, başka birçok kişi İsrail-Hamas arasında danışıklı dövüş olduğunu, Hamas’ın İsrail tarafından kurulduğu tezini savundu.

İsrailli yetkililer Hamas’a İsrail’in hâlâ Gazze’yi yönettiği sırada inşa ettiği hastanenin bodrum katlarının tahsis edildiğini, o zamandan bu yana örgütün birkaç kat daha kazdığını, bölgeyi geniş bir yer altı labirentine çevirerek askeri üs görevi gören tüneller eklediğini iddia etti.

İsrail ordusu (IDF) 15 Ekim sabahı Gazze’de binlerce hastanın bulunduğu ve bölgenin en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi’ne baskın düzenlemiş, baskının ardından tüneller ve cephanelikler yerine binada bulduğunu iddia ettiği paslı silahlar ve birkaç kamerayı kanıt olarak sunmuştu. İsrail Hamas’ın elindeki esirlerin hastaneye getirildiğini iddia ettiği videolar da paylaşmıştı.

Netanyahu’dan ‘esir takası’ açıklaması: Yakında güzel haberler almayı umuyoruz

Bu akşam saat 20.00’de yapılacak kabine toplantısı öncesi açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu “esir takası” anlaşmasına değindi. Çok sayıda yayın organı kabine üyelerinin Hamas’la rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına nihai onayı vermek üzere toplandığını bildiriyor. Toplantının ardından savaş kabinesi de anlaşmayı onaylamak için toplanacak.

İsrail’in güneyindeki yedek birliklerle daha önce bir araya gelen Netanyahu “Anlaşmada ilerleme kaydediyoruz ancak şu an bile çok fazla bir şey söylemem gerektiğini düşünmüyorum, umarım yakında iyi haberler alırız” dedi.

Daha önce Channel 12 haberinde üst düzey bir İsrailli yetkilinin “Anlaşmaya çok yakınız” dediği aktarılmıştı. Halen çözülmesi gereken teknik sorunlar bulunduğunu kaydeden yetkili planlanan ateşkesin ilk olarak birkaç günün ötesine uzatılması karşılığında en az 50 kişinin serbest bırakılması için anlaşmaya varıldığını, kalan esirlerin de serbest bırakılabileceğini söylemişti.

Bir raporda da birkaç gün içinde aşamalı olarak serbest bırakılacakların çocuklar ve kadınlar olmasının beklendiği belirtildi, karşılığında İsrail’in aralarında kadın ve çocukların da olduğu yaklaşık 300 Filistinliyi serbest bırakacağı bildirildi. İddiaya göre İsrail ateşkes sırasında Gazze’nin bir bölümünü veya tamamını günde birkaç saat izlemek için insansız hava araçlarını kullanmayı da bırakacak.

Esirlerin aileleri Papa ile görüşecek

Esir takasına yakın olunduğuna dair iddialar ortaya atılırken ve İsrail’de kabinenin bu amaçlı toplanacağı belirtilirken Papa Francis’in Hamas’ın elindeki esirlerin aileleriyle görüşeceği bildirildi.

Vatikan Dışişleri Bakanlığı 7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırılan ve şu anda Gazze’de tutulan 12 rehinenin aile üyelerinin Çarşamba günü Vatikan’da Papa Francis ile görüşeceğini duyurdu. Görüşmenin ardından toplamda 20 aile üyesinin Papa ile görüşeceği, ardından İtalyan hükümetinin üst düzey isimleriyle bir araya geleceği ve İtalyan basınına açıklamalarda bulunacağı bildirildi.

Gantz: Rehinelerin iadesi İsrail’in savaşı kazanmasına yardımcı olacak

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas ve Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de kaçırılan rehinelerin geri dönüşünün İsrail’in “savaşı kazanmasına” yardımcı olacak önemli bir faktör olduğunu söyledi.

İsrail’in kuzeyindeki bir askeri gezi sırasında açıklama yapan Gantz “İsrail toplumu olarak son derece hassas günlerdeyiz. Rehinelerin geri dönüşü ahlaki mesele fakat aynı zamanda savaşı kazanmamızı sağlayacak dayanıklılığın da ayrılmaz bir parçası olacaktır. Özellikle bu günlerde İsrail toplumunun bir bütün olarak, sağcısıyla solcusuyla rehinelerin sağ salim geri dönmesi için dua ettiğini söyleyebilirim” dedi.

“Onları mümkün olan en kısa sürede iade etmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bununla birlikte, güneydeki güvenlik realitesinde bir değişiklik meydana getirene kadar savaşmaya ve ne kadar sürerse sürsün nöbet tutmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

Arjantin'in çakma Trump'ı Milei: Yahudi sayılırım, ilk ziyaretimi İsrail'e yapacağımArjantin’in çakma Trump’ı Milei: Yahudi sayılırım, ilk ziyaretimi İsrail’e yapacağım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.